A 86-os több szakasza is a halálutak között

2014.04.10. 23:49

Elkészült Magyarország útjainak kockázati térképe. Most már bizonyíték van arra, amit eddig is sejtettünk.Nyilván nem vagyunk egyedül, akiknek eddig is feltűnt, hogy a nyugat-magyarországi baleseti jelentésekben egyik rendszeres főszereplő a 86-os út. Aki rendszeresen vezet rajta, az egyáltalán nem csodálkozik ezen, hiszen a nagyon rossz állapotban levő keskeny főúton egymást érik a kamionok és a hajmeresztő közlekedési helyzetek.

Most a félelmünk hivatalos igazolást kapott.

A Magyarország.hu ugyanis arról számol be, hogy elkészült Magyarország útjainak kockázati térképe.
 
Kockázati térkép
Kattintson a képre a nagyításhoz!

Ezen az látható, hogy Nyugat-Dunántúlon a 86-os út több szakaszának is sikerült kiérdemelnie a halálszakaszt.
 
Kockázati térkép
Nyugat-Magyarország

(A térkép - a halálos és a súlyos sérüléses balesetek száma alapján - zöld színnel jelzi az alacsony kockázatot, sárgával az alacsony-közepes, naranccsal a közepes, vörössel a magas-közepes, feketével a kiemelt kockázatot.)

Az uniós finanszírozású SENSoR (South East Neighbourhood Safe Routes, vagyis Biztonságos utak a délkelet-európai régióban) projekt célja összesen 15 ezer kilométernyi útszakasz kockázatbecslése. A térkép elkészülte csak az első lépés, a projekt következő feladata, hogy a közútkezelőknek és az önkormányzatoknak olyan javaslatokat tegyen, amik megoldást jelenthetnek a térképen látottakra.

Hogy milyen megoldást javasol a majd 86-osra, azt nem tudjuk, de gyanítjuk, a helyzeten lényegesen javít majd, ha elkészülnek a politika által évtizedek óta ígért gyorsforgalmi szakaszok.

Halkan jegyezzük meg, hogy a térkép szerint egy cseppet sem biztonságosabb, ha a 8-as főúton megyünk a fővárosba.

A térkép nagy felbontásban a Sensorproject.eu weboldaéról tölthető le.,
.