Népi falvédők kiállítása Szombathelyen (képsorozattal)

2013.11.10. 20:35

A református templomban egy gyűjtemény 120 darabja lóg a falakon. Mosolygunk rajtuk, pedig talán nem is változott olyan sokat a világ.A közhelyekkel az a legnagyobb baj, hogy általában igazak – szoktunk magunk között csendben, félig komolyan, félig komolytalanul bevallani.

Valami hasonló motoszkál a fejemben, amikor vasárnap délelőtt egyesével szemügyre veszem ezeket a falvédőket.

Mind formájukat, mind tartalmilag tekintve naivak, giccsesek és primitívek, de valami mégiscsak van bennük, hogy egykoron annyira népszerűek voltak, és még most is igényt tartanak a kíváncsiságunkra.

Karácsonyi Ilona népi iparművész és Tislér Gézáné
Karácsonyi Ilona népi iparművész (ő nyitotta meg a kiállítást) és Tislér Gézáné
 

Valószínűleg arról van szó, hogy hiába van a kezünkben az okostelefon, lcd-tévénken a hollywoodi filmek, hiába cseréltük le emberi kapcsolatainkat a Facebookra, ezek a bugyuta falvédő-szlogenek olyan gondolatokat és vágyakat fogalmaznak meg, melyeknek többsége ma is aktuális, csak másként fogalmazzuk meg őket, ha egyáltalán meg merjük fogalmazni őket magunkban.

Mert melyik férj ne szeretne olyan feleséget, aki takarékos és tiszta, és melyik nő ne szeretne olyan férfit, aki szereti őt és józan életet él, és vajon melyikünk nem örülne annak, ha úgy érezné, isten áldása van az otthonán.

Falvédők kiállítása Szombathelyen
 

A szombathelyi református templomban a gyülekezet 10. jubileumi hangversenyének kísérőrendezvényeként nyílt a kiállítás mintegy 120 felvédőt vonultat fel, tematikák körül csoportosítva. A tematikákat (konyha, tisztaság stb.) kis installációk teszik teljesebbé.   

A gyűjtemény gazdája Tislér Gézáné dr. Akócsi Katalin, a nyugdíjas csopaki lelkész felesége, aki lapunknak a helyszínen elmondta:  másfél évtizeddel ezelőtt vettek csopakon egy öreg falusi házat, ahol a füstöskonyha egyik falán, a korom alatt találtak egy falvédőt.

Népi falvédők Szombathelyen


Ez adta az ötletet a gyűjtéshez. Először a családból érkeztek a darabok, majd elterjedt a hobbi híre, úgy érkezett egyre több falvédő a gyülekezetből, a faluból és mindenünnen. Most már több mint 300 darab van belőlük.

A hímzett falvédők divatja – mondta Tislér Gézáné – Németországból és Ausztriából érkezett Magyarországra a 19. század végén. Először a polgárság körében volt népszerű, majd a divatot átvette az egyszerűbb falusi lakosság is.   

Népi falvédők Szombathelyen


A gyűjtemény szerdánként 17-19 óra, illetve vasárnap 11-12 óra között látogatható. Ezen kívüli időpont egyeztetésére is van lehetőség a (94) 327-582-es telefonon.

Néhány a kiállított falvédők közül:

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédők

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

Népi falvédő

 

.