Büki László fotói a szombathelyi 30Y kultúrbuszon

2014.05.21. 19:55

Amikor találkozik a tartalom és a forma.

Az egy négyzetméterre eső szombathelyi sajtófotósok számát tekintve minden bizonnyal rekordközeli eredmény született szerdán délután a sportház előtti téren.

A szakma érdeklődés oka nyilvánvaló: a 30Y kultúrbuszon egy kollegának nyílt kiállítása ezen a májusi délutánon.

Büki László a Vaskarika.hu főszerkesztője, rendezvényfotói már több elismerést arattak az utóbbi években, hogy mást ne mondjunk, ebben az évben a legjobb sajtófotóért járó díjat vehette át.

Tegyük hozzá: jogosan.  Erről bárki meggyőződhet, aki az elkövetkezendő bő két hónapban megnézi a 30Y buszon a 19 válogatott fotót, melyek a szombathelyi kulturális élet különböző szegmenseit örökítették meg, a tánctól kezdve a koncerteken át a Savaria Karneválig.

Az eseményen megjelent és beszédet mondott Puskás Tivadar polgármester és Parais István Agora-igazgató is.

A képeket nézve nekem meg az jutott eszembe, hogy a 30Y buszon – amelynek visszaállítása és „modern legendásítása” kreatív ötlet volt – most tényleg szerencsésen találkozik egymással a tartalom és a forma.

A busz indulása és az első 30Y-kiállítás óta ugyanis csak egyetlen kiállítás zajlott itt: egy erősen vitatható tematikájú újjáélesztési sorozat, amely Szombathelyet mint a „Segítés városát” mutatta be. (Nem az újjáélesztési leckékkel van bajom, hanem a kultúrbusz politikai kommunikációba való véletlen vagy szándékos becsatornázásával.)

Büki László kiállítása

Szerdán délután viszont együtt volt minden, beleértve a napsütést, a piknikhangulatot és az Újvilág Utca zenekar Kispál-feldolgozását.

Bízzunk benne, hogy a 30Y busz megtalálta a helyes útvonalát.