FT-elemzés a magyar gazdaságról, a Die Presse a hajléktalanok szabálysértéseiről

2011.11.16. 20:58

Az egyik nagy londoni befektetési bankcsoport elemzőjének írását közli a magyar gazdaság kilátásairól a Financial Times internetes kiadásának felzárkózó térségi blogrovata.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője szerint meglepő a forint gyengesége, tekintettel arra, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg többletben van, az idén várhatóan az államháztartási mérleg is többlettel zár, és Magyarország egyike azon mindössze néhány térségi országnak, amelyek GDP-arányos államadósság-rátája csökkenni fog.
Ash szerint a problémát az jelenti, hogy a költségvetési és az adósságadatokat rövid távra szóló intézkedések javítják, köztük a nyugdíjrendszer második pillérének felszámolása és a különadók kivetése egyes üzleti szektorokra.

Az RBS vezető elemzője szerint a problémák közé tartozik az is, hogy a Széll Kálmán Terv megvalósítása a vártnál sokkal nehezebb.

A kormányt dicséret illeti a programban megfogalmazott ambícióiért - a magyar kormány a növekedés új hajtóerőire összpontosít, és a térségben kevés kormány tesz így -, a gond azonban az, hogy éppen a program radikális jellege okozhat sokkot a gazdaságban, gyengítve a növekedést és a kilábalást - írta Timothy Ash.

A kormány mindeközben a bankokkal is szembekerült a háztartások devizaadósság-problémájának megoldását célzó erőfeszítéseivel.

Az RBS elemzője szerint a magyar kormánynak gyorsan fordítania kell a jelenleg "elsöprően negatív" piaci hangulaton. A piacon megnyugvást eredményezhetne egy új elővigyázatossági megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ash szerint e lépés megváltoztatná a piaci hangulatot, a cselekvés elmaradása esetén azonban az MNB agresszív kamatemelésre kényszerülhet a forint védelmében, amely megakasztaná a gazdasági kilábalást.

A szabálysértési törvény hajléktalanokra vonatkozó módosításáról szóló cikket közölt szerdai számában a Die Presse című osztrák napilap.

A konzervatív osztrák napilap beszámolt a törvény főbb rendelkezéseiről és a jogszabállyal kapcsolatos magyarországi vitáról. A cikkben idézik Kocsis Mátét, a Fidesz hajléktalanügyi referensét, aki elmondta, hogy mindenkinek fűtött szállást biztosítanak, "akár akarata ellenére is".

A politikus érvelése szerint a törvény segítségével a fagyhaláltól akarják megmenteni a fedél nélkülieket - írta a lap.

Nem kormányzati szervezetek és Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa úgy vélekednek, hogy a módosítás büntethetővé teszi a szegénységet. Miközben mintegy húszezerre teszik a hajléktalanok számát az országban, összesen mintegy kilencezer férőhely van a szállásokon - áll a cikkben. "Sok magyar segélyszervezet szorult helyzetbe is került: nemrég újraosztotta a kormány a támogatásokat. Ennek során mindenekelőtt Fidesz-közeli és egyházi csoportok jutottak támogatáshoz" - olvasható a Die Presse beszámolójában.
 

.