11 napra Szombathely is „borvidék" lett

2015.05.27. 16:02

Megérkeztek a városba a Nemzeti Bor Maraton futói.

A Nemzeti Bor Maraton több, mint egy futóverseny. A május 23-án rajtolt, 11 napon át 0-24 órában zajló esemény, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének 103 települését. Egyetlen apróság: a kezdeményezéshez Szombathely is csatlakozott, ami (mint ahogyan erre a rendezvényen Puskás Tivadar polgármester utalt is) nem borvidék. De a cél nemes, így erre a csekélységre borítsunk fátylat.

11 napra Szombathely is „borvidék lett”

A résztvevő településeken szinte mindenhol megrendezik a Magyar Borászok Ünnepét is, amely során tematikus borkóstolókkal, helyi termelőkkel, szabadidős- és sportrendezvényekkel, kulturális és kézműves programokkal, kirakodó vásárral, valamint koncertekkel is készülnek emlékezetessé tenni ezt az Európában egyedülálló kezdeményezést. Ennek egy szerényebb változatát Szombathelyen is láttuk a helyszínen. 

A Nemzeti Bor Maraton célja egyébként, hogy megdöntsék a "Leghosszabb Maraton Váltó Világrekordját" is, amelyre minden érintett város és település delegálhat versenyzőket. A nagy érdeklődésre való tekintettel lehetőség nyílik arra is, hogy egy ingyenes futással bárki csatlakozzon a rekordkísérlethez lakóhelyének közigazgatási határain belül.

11 napra Szombathely is „borvidék lett”

Pars Krisztián olimpikon

Mielőtt még a lelkes futók megérkeztek volna szerda délelőtt Szombathely Fő terére, interjúkkal színesítették a programot. Néhány kevésbé szemérmes futó hölgyet és urat sikerült rávenni a megszólalásra; ők a futó pályafutásuk kezdetéről, családi állapotukról, hétköznapi életükről és a sportág iránti szeretetükről beszéltek.

Szintén mikrofonvégre kapták a Söjtöry Sport Kft. tulajdonosát és a híres szombathelyi olimpikont, Pars Krisztiánt is, akit a program végén izgatott gyerekek sokasága vett körül autogramért.

11 napra Szombathely is „borvidék lett”

Végül autós felvezetéssel befutottak az esemény főszereplői, akiket Puskás Tivadar köszöntött s ajándékozott meg. A versenyzők (akiknek az intenzív mozgás után még volt erejük a mosolygásra, fotózkodásra és nyilatkozásra) között felbukkant Koczka Tibor alpolgármester is.

11 napra Szombathely is „borvidék lett”

A pár perces szünetben a polgármester köszöntötte a futókat és a jelenlévőket. Elismételte, hogy mit érdemes tudni a versenyről, és köszönetet mondott a mozgalom szervezőinek, hogy a város része lehetett a 103 induló településnek. „Szombathely, a sport városa is, a sport pedig egészséget hoz és kitartásra nevel. Gratulálok minden résztvevőnek!” – emelte ki.

11 napra Szombathely is „borvidék lett”

Puskás Tivadar polgármester köszönti a futókat

Puskás Tivadar ezt követően pisztolylövéssel indította el a szombathelyi váltófutókat, akik megkezdték hosszú útjukat, folytatva ezzel a rekordkísérletet.

Galéria

.