Hirdetés

Súlyos pénzügyi szabálytalanságok a felsőoktatásban

2015.02.25. 10:18

Hirdetés

A korábbi kilenc után most újabb hat intézmény gazdálkodását értékelő ellenőrzések eredményeit ismertette az ÁSZ elnöke - írja az Állami Számvevőszék hírportálja cikkében.

A cikk megfogalmazása szerint: össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzeket.

Az európai uniós támogatások igénybevétele, illetve a közbeszerzések számának megugrása extrém módon növelte meg a korrupciós veszélyeztetettséget a felsőoktatási intézmények esetében – mutatott rá az ÁSZ elnöke.

Súlyos pénzügyi szabálytalanságok a felsőoktatásban

Balról jobbra: Kisgergely István (felügyeleti vezető), Domokos László (ÁSZ elnök)

Fotó: Állami Számvevőszék

Ezzel párhuzamosan az egyes egyetemek és főiskolák védelmet biztosító, úgynevezett belső kontrollrendszerek kialakítása és működtetése nem követte a fokozódó veszélyeket – emlékeztetett az elnök.

Domokos László leszögezte, hogy az egyetemek és főiskolák ellenőrzéséhez kiemelt közérdek fűződik. 

Az összesen 30 felsőoktatási intézmény mintegy fele esetében fordult az ÁSZ valamely hatóság felé. 24 ügyben tett jelzést az illetékes nyomozóhatóságnak, 10 intézmény esetében intézményenként több ügy miatt is. 7 intézmény kapcsán 8 közbeszerzési jogorvoslati eljárást kezdeményezett az ÁSZ, ezek többmilliárd forint értékű közbeszerzést érintenek. A jelzést követően az érintett hatóság dönt az eljárás megindításáról, annak nyilvánosságra hozataláról.

Az ÁSZ elnöke az ellenőrzések általános tapasztalatairól szólva elmondta, hogy az egyetemek és főiskolák többségében a kontrollkörnyezetet, a kockázatkezelési és monitoring rendszert hiányosságok jellemezték, a kontrolltevékenység pedig nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Ez visszaigazolta a már említett korrupciós sérülékenység tényét, és azt ezt mérsékelni képes vezetői döntések elmaradását is.

A felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalát 2014. július 31-én kezdte meg az ÁSZ, az első ütemben kilenc intézmény ellenőrzése zárult le.

Visszatérő szabálytalanság volt, hogy az intézmények több mint fele a hallgatói költségtérítéseket nem a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán kezelte, illetve visszatérő szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ a közbeszerzések lebonyolításában is.
A felügyeleti vezető kifejtette, hogy az ellenőrzött intézmények többsége nem értékelte a rektor vezetői tevékenységét, néhány esetben elmaradt a költségvetés, beszámoló elfogadása, és egyetlen intézménynek sem volt a szenátus által elfogadott vagyongazdálkodási terve. A fejlesztési tervekről nem döntöttek, vagy nem a szabályoknak megfelelően születtek ezek a döntések.

Általános hiányosság volt, hogy a térítési díjakat nem alapozták meg önköltségszámítással. Az ÁSZ a jelentések megállapításai alapján az intézmények rektorának, valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre intézkedési tervet kell készíteniük.