Hirdetés

Most érdemes lakást venni?

2015.02.25. 11:11

Túl van a mélyponton a lakásépítések száma - 5-6 éves zsugorodás után tavaly elindult a növekedés, és 15 százalékkal több lakás épült, mint 2013-ban - írja a Híradó.hu

A statisztikai hivatal megjelent adatai is ezt támasztják alá. A bővülés folytatódhat, ha maradnak az olcsó hitelek. 

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly több építési engedélyt adtak ki, mint egész Pest megyében. A fővárosban is több volt az építkezés tavaly, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben csaknem 8400 új lakás épült országszerte - 15 százalékkal több, mint 2013-ban.

Az ingatlanpiaci elemző Rutai Gábor szerint az ugrásszerű fellendülés azt jelzi, hogy a lakásépítés túl van a mélyponton. A 2008-as válság óta nem volt ilyen jó a helyzet. Egyre többen fektetik a pénzüket ingatlanba.

"Ehhez az kellett, hogy visszajöjjön a beruházási kedv, azért az eladott új lakásoknak a zömét vállalkozók építik fel, és adják el. Úgy tűnik, hogy ezeket meg is vásárolják, van erre kereslet, és most már szerencsére van beruházói kedv is" - mondta el a Híradónak.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki lakást akar vásárolni, annak nem érdemes késlekednie. A lakásépítések számának emelkedése mellett ugyanis néhány hónap alatt a négyzetméterenkénti ár is feljebb kúszott.