Megtévesztett a Spar, megbüntették

2015.02.19. 12:12

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az 5 ezer forint vásárlás után 500 forint visszajár akciójának népszerűsítésekor, a jogsértésért 43 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a versenyhivatal az MTI-vel csütörtökön.

A GVH közölte: a Spar 2012 októberétől 2014 februárig az akcióval megtévesztette a fogyasztókat, mert valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött 5 ezer forint után 500 forint visszajár, miközben mind a kupon megszerzésének, mind beváltásának több feltétele és korlátozó eleme volt.

A Spar azt sugallta, hogy ötezer forint után jutnak a fogyasztók 500 forint kedvezményhez, ezzel szemben legalább 10 ezer forint értékű vásárlásra volt szükség az 500 forintos kedvezmény érvényesítéséhez - közölte a GVH.

A vizsgálat szerint a Spar nem, vagy kevéssé észlelhetően és nem egyértelműen tüntette fel az 500 forintos kupon kiadásának és beváltásának egyéb feltételeit.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a cég a jogsértő kereskedelmi gyakorlatot több mint egy évig folytatta, és azzal a fogyasztók széles körét érte el.

Enyhítő körülményként értékelte a versenyhivatal, hogy a Spar jelentősen megváltoztatta kereskedelmi gyakorlatát a versenytanács előzetes álláspontjának megismerése után. A cég együttműködését fejezte ki azzal is, hogy kötelezettségvállalási szándékán túl vállalta kereskedelmi gyakorlatának módosítását, valamint olyan nyilatkozatokat tett és összeállításokat készített, amelyek nem szolgálták ugyan az érdekeit, ám hatékonyan segítették a tényállás pontos feltárását - közölte a GVH.