Hirdetés

Puhítják a vasárnapi nyitva tartási törvényt?

2015.02.13. 16:08

Hirdetés

Alig könnyíti meg a kereskedők életét a kormány a vasárnapi zárva tartás részletszabályait felsoroló kormányrendelettel - írja a Népszabadság információjára hivatkozva a vg.hu.

A tervezet nyitva hagyná a kétszáz négyzetméternél kisebb, közepes boltok előtt a lehetőséget, hogy éjszaka is fogadják a vevőket. E szerint ha az üzletben van olyan, aki tulajdonosnak számít, akkor még négy alkalmazott is kiszolgálhat vele együtt. 
Ez a szabály a legtöbb éjjel, este tíz után is nyitva tartó nagyobb közértnek lehetővé teszi a további működést, az egyetlen biztos kivétel a Tesco.

Hasonló feltételekkel engedélyezné a rendelet tervezete a Balaton, a Velencei és a Tisza tó partján fekvő településeken a vasárnapi nyitva tartást, de csakis a szezonban, vagyis június elejétől augusztus végéig.

A kormányrendelet ugyanakkor egyetlen esetben minden korábbi korlátozás alól felmenti a kereskedőket: a belföldi és nemzetközi személykikötők területén szabadon lehetnek nyitva a boltok.

Puhítják a vasárnapi nyitva tartási törvényt?

A szombathelyi Tesco valószínűleg nem tartozik majd a nyertesek közé

A jogszabály tervezete ezen kívül még két mentesítést tartalmaz: az építőanyag-kereskedőknél egész évben, a kertészeteknél március 15 és október 15 között elvben lehetővé tennék a vasárnapi nyitva tartást. 

Bár néhányan számoltak vele, a tervezetben nincs egyelőre szó a házhozszállítás szabályozásáról – holott ez ügyben számtalan kérdés merült fel korábban.

Az NGM korábbi álláspontja szerint a házhozszállítás kereskedelmi kiszolgáló tevékenységnek minősül, vagyis nem lehet az árukat vasárnap, esetleg éjjel, a nyitvatartási időn kívül kiszállítani - írja a vg.hu.

A plázák is mocorognak

Az Origó ugyanakkor arról ír, hogy a plázák hosszabb nyitvatartási idővel válaszolnak a vasárnapi pihenőnapot előíró jogszabályra.

Idézik a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkárát, Balatoni Juditot, aki a Napi Gazdaságnak azt mondta, a plázák jelentős többsége egyébként nyitva fog tartani vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi, ilyen pedig nagyon kevés van az országban.

Kovács Zoltán: nincs még kormányrendelet a mentességről

A vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban mindenféle légből kapott találgatások jelennek meg a sajtóban arról, hogy milyen jellegű területen működő vagy milyen típusú üzletek kaphatnak mentességet. Erről szóló kormányrendelet nem létezik - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken az MTI kérdésére.

Jelezte: az ezt érintő kormányhatározat tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium március közepére készíti el, és az a törvény betűinek megfelelő lesz.