Hirdetés

Hatalmas pénzeket kezelnek a független brókercégek

2015.03.11. 11:07

Hirdetés

A múlt év végén csaknem kétezer milliárd forintnyi értékpapír-állományt kezeltek a független részvénytársaságként működő brókercégek Magyarországon, amely jóval meghaladta az egy évvel korábbit. Igazán jelentős forgalmat produkáló vállalkozásból viszont csak három-négy működik a piacon - írja a Világgazdaság.

Bő 1950 milliárd forintnyi, idegen tulajdonú értékpapír-állományt kezeltek tavaly decemberben önálló részvénytársaságként működő brókercégek Magyarországon, amely jelentősen, 17,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.


Érdekesség, hogy a nem egészen két tucat cég között két vidéki is található az MNB nyilvántartásában: a Status Capital Befektetési Zrt. Szekszárdon, a Pláninvest Bróker Zrt. pedig Keszthelyen van bejegyezve. Az önálló brókercégek részesedése ugyanakkor viszonylagosan nagy számuk ellenére nem meghatározó a magyarországi értékpapír-piacon.


Csak a kezelt állomány alapján viszont az utóbbi években nem ment rosszul az önálló befektetési vállalkozásoknak sem, így három év alatt közel 640 milliárd forinttal emelkedett a kezelt állományuk.


A budapesti tőzsdei forgalomban ugyanakkor – a Buda-Cash kiesésével – az Erste leányával együtt is csak három-négy nagyobb nevet lehet azonosítani.

.