23 éves csúcson a foglalkoztatottság

2015.07.29. 11:59

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérésének kezdete, 1992 óta nem dolgoztak annyian mint most, több mint 4 millió 200 ezren Magyarországon, a munkanélküliség pedig tíz éve nem volt ilyen alacsony - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón a KSH munkaerő-piaci adataira reagálva.

Az államtitkár hozzátette: a közfoglalkoztatás nagyjából 45 ezerrel járult hozzá a foglalkoztatottság éves szinten 126 ezret meghaladó bővüléséhez április-júniusban, míg a migrációs mozgás következtében mintegy 13 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Ha az éves növekményből kivonjuk a közfoglalkoztatás és a migráció miatti bővülést, akkor is elmondható, hogy közel 70 ezren a versenyszférában találtak új munkalehetőséget, ami fontos eredmény – emelte ki.

Az építőipar és a mezőgazdaság „vitte a prímet” a foglalkoztatottság bővülésében az utóbbi három hónapban, mindkét ágazatban nagyjából 20 ezerrel nőtt a létszám – ismertette. A feldolgozóiparban nyolc-kilencezres bővülés volt éves szinten - tette hozzá.

Valamennyi régióban javult a foglalkoztatási helyzet és a munkanélküliségi adat – jelentette ki Czomba Sándor, hozzátéve, hogy a jelentős területi különbségek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a jövőben. Nyugat- és Közép-Magyarországon a növekedést elsősorban a versenyszféra generálja, míg Kelet-Magyarországon arányait tekintve még mindig magas a közfoglalkoztatás növekedése miatti bővülés – mondta.

Czomba Sándor beszámolt arról, hogy sikeres a szabad vállalkozási zónákban, a hátrányos helyzetű térségekben a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kiírt kapacitásbővítési pályázat, így lehetséges, hogy megemelik a 10 milliárd forintos keretösszeget.

Az államtitkár kitért arra is, hogy mindkét nem esetében javult a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, hozzátéve, hogy általában jobb a férfiak munkaerő-piaci helyzete.

A 15-24 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája 18 százalék alá csökkent a négy évvel ezelőtti közel 30 százalékról – ismertette az államtitkár. Czomba Sándor kiemelte: a fiatalok foglalkoztatási rátája 25 százalék fölötti, 278 ezren dolgoznak, ami 18 ezerrel haladja meg az egy évvel ezelőtti adatot. Április-júniusban 60 ezer fiatal volt munkanélküli, ami 8 ezerrel kevesebb a tavalyinál - tette hozzá.
    Az államtitkár a sajtótájékoztatón ismertette a foglalkoztatást ösztönző intézkedések eredményét is. A július-augusztusra meghirdetett nyári diákmunka-program keretében mintegy 20 ezer fiatal dolgozik - mondta. A néhány hete meghirdetett kamionos képzésre több mint 14 ezren jelentkeztek, amelyből hatezer embert választanak ki. A Gyere haza fiatal program honlapján több mint kétezren regisztráltak, ők a potenciálisan komoly érdeklődők, közülük 170-en tárgyalnak leendő munkáltatójukkal és 12–en már dolgoznak Magyarországon – ismertette az államtitkár.

Czomba Sándor tájékoztatott arról is, hogy a nyelvvizsgára felkészítő diplomamentő programba közel kilencezren léptek be, és mintegy négyezren végezték el. Mintegy 1300-an mentek el eddig vizsgázni, a többieknek december végéig van erre lehetőségük - mondta. A vizsgázók 90 százaléka sikeres középfokú nyelvvizsgát tett, miközben ez az arány „normál üzemmenetben” 60 százalék körül szokott lenni – jegyezte meg az államtitkár.

.