Havi 200 ezer forinttal már boldogok lennénk

2017.02.04. 15:56

Havi 200 ezer forint feletti fizetéssel legtöbben már elégedettek lennének Magyarországon.

A szavazo.hu portál a témában futó felmérése azt mutatja, hogy az emberek ma nettó 200 és 350 ezer forint munkabért tartanak elfogadhatónak ahhoz, hogy kényelmesen tudjanak élni.

A 2017-ben életbe lépett jogszabály változások értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege havibér esetén 127 500 forint.

Ez kedvezmények nélkül nettó 84.788 Ft jövedelmet jelent

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott  munkavállaló garantált bérminimuma havibérnél 161 000 forint.

Ez kedvezmények nélkül nettó 107.065 Ft jövedelmet jelent.

A 2016 novemberében indult és jelenleg is futó szavazást itt érheti el:

 

De hányan nélkülöznek Magyarországon?

Az Európai Unió egységes szegénységi és társadalmi kirekesztési felmérése szerint tízből ketten súlyos anyagi nélkülözésben,  az emberek 35 százaléka nélkülözésben él. A Központi Statisztikai Hivatal már nem közöl létminimum számítást, ám a Policy Agenda elemzőintézet kutatása szerint 2015-ben tízből négy magyar a létminimum alatt élt. Egy egyedül élő felnőttnek 88 ezer, egy két felnőttből és két gyermekből álló családnak 255 ezer forint kellett ahhoz, hogy ne nélkülözzön.

 

Az intézet úgy véli, 2015-ben az egyedül élő felnőttek, valamint a két felnőttből és két gyerekből álló családok több, mint negyven százaléka élt a fentieknél alacsonyabb összegből. Mint azt a Világgazdaság korábban megírta: ellentétes folyamatokat láthattunk a magyarországi szegénységben 2016-ban: miközben a dolgozói szegénység újabb csúcsra ért (ma már csaknem minden tízedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon), addig a mélyszegénység csökkent.

 

 

.