Hirdetés

Az ISA szerint nincs bizonyíték az édesítőszerek káros hatásaira

Az ISA szerint nincs bizonyíték az édesítőszerek káros hatásaira

2017.07.21. 12:43

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett és az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják.

Hirdetés

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkbe, az Alon Veszélyesek-e a mesterséges édesítőszerek? című cikkére reagálva.

Az állásfoglalás leszögezi: az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában, amikor cukor helyett és az egészséges táplálkozás és életmód részeként használják.

Azad és szerzőtársai állításaival szemben a vizsgálatok lényegükből fakadóan nem nyújtanak és nem is nyújthatnak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek összefüggésbe hozhatók az elhízással és a szívbetegségekkel, hiszen az ilyen típusú vizsgálatok megállapításai egyrészt torzítanak, másrészt a fordított ok-okozati összefüggések sem zárhatók ki.

Ennél is fontosabb, hogy nincs olyan publikált, ellenőrzött klinikai vizsgálat, amely arra utalna, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek fogyasztása elhízást okozna vagy más negatív egészségi hatással járna.

Az állásfoglalást teljes terjedelmében cikkünk végén letölthető formában közzétettük.

.