Hirdetés

A szombathelyi munkaerőpiac kihívásai

A szombathelyi munkaerőpiac kihívásai

2017.09.14. 14:51

Ausztriában háromszor-négyszer annyit kaphat, mintha Szombathelyen dolgozna. Hogy lehet ezzel felvenni a versenyt?

Hirdetés

Minden országrésznek meg vannak a maga kihívásai. Így van ez a keleti országrészen is és a nyugatin is. Amíg más városoknak a problémája Budapest közelsége és a munkaerő elszívó ereje, addig Szombathely ugyan ezzel a problémával néz szembe, csak éppen az konkurenciája Ausztria. Amely verseny Szombathely szempontjából még megnyerhetetlenebbnek tűnik. Míg mondjuk, egy segédmunkás Budapesten másfélszer-kétszer annyit kap, mintha vidéken dolgozna, addig Ausztriában háromszor-négyszer annyit kaphat, mintha Szombathelyen dolgozna. Hogy lehet ezzel felvenni a versenyt? Mi lehet Szombathely túlélésének a módszere?

Érezhetjük, hogy ez egy olyanfajta kihívás, amivel nem lehet versenyezni. A Magyar vállalatoktól nem várható el, hogy ezt a bérszínvonalat megtartsák, hogy ezekkel versenyre tudjanak kelni. A közelség miatt pedig még nem is olyan nehézkes a sógorainknál való munkavállalás. Ez mondjuk azzal az előnnyel is jár, hogy sokan nem költöztek ki, csak ingáznak Ausztriába. Indulnak vasárnap este vagy délután és péntek délután, estére általában haza is érnek.

Mivel nem tud semmilyen módszerrel versenyre kelni Szombathelynek más módszer után kellett néznie, hogy kiegyensúlyozza a saját gazdaságát, a fogyó munkaereje mellett. Így friss munkavállalókra volt szüksége, akiket az ország Keleti felében talált meg. Ezek az emberek hasonló módon ingáznak Szombathelyre, mint a szombathelyi munkások Ausztriába. Tegyük fel magunka a kérdést, sikeres volt ez a taktika, hogy kiegyensúlyozza a helyi gazdaságot?

Ha megnézzük, a állásajánlatok Szombathely láthatjuk, hogy nem teljesen. Rengeteg a betöltetlen állás a városban és már nem is maradt kivel feltölteni az üres helyeket. A munkanélküliség is 2% környékén mozog, még a betöltetlen pozíciók valahol 4-5 % környékén vannak. Az egyik legnagyobb hiány a magasan képzett munkavállalók közül a mérnökökből van és így a mérnök állások feltöltése a cégek számára kifejezetten nehézkes.

Hogy ez a tendencia milyen eredményekkel járhat hosszútávon? A betöltetlen állások miatt a helyi vállalatok nem tudnak profitot maximalizálni vagy növelni. Egy olyan gátat szab majd ez a növekedésüknek, amit nem tudnak majd egy idő után már leküzdeni. Hogyan tovább? Szükséges egy hosszú távú munkaterv, amely egyfelől célozza, a már ott lévő munkaerő megkötését Szombathelyen másfelől pedig pótolja a hiányzó munkaerőt valamilyen forrásból. Esetleg még segíthetne egy nagyfokú automatizálás, amely során munkaerő szabadulhatna föl és betölthetné azokat az állásokat, aminél az élő munkaerőt nem lehet pótolni.

Amíg sajnos viszont ezek nincsenek kéznél a város sorsa nem egyértelmű. Egy ilyen probléma megoldásánál az is igaz, hogy nem csak önkormányzati szintű beavatkozást igényel a dolog. Potens országos fellépéssel, sokkal könnyebben megoldható lenne ez a probléma. Reméljük, Szombathely el tudja viselni a nyomást, amelyet ez a helyzet rá helyez.

.