Hirdetés

28 emeletes toronyház épül Budapesten
Fotó: Illusztráció

28 emeletes toronyház épül Budapesten

2017.10.01. 12:20

Valószínűleg 120 méter magas lesz az épület.

Hirdetés

A Buda déli részén felépülő új városrész meghatározó épülete 2020-ra elkészülhet, 2500 alkalmazott dolgozhat majd a 83 ezer négyzetméteres létesítményben.

Bemutatták a MOL-csoport új központi épületének tervrajzait, a MOL-Campus névre hallgató létesítmény a Kopaszi-gát mellett, a fővárosi XI. kerületben fog felépülni. A 28 emeletes épület várhatóan 120 méter magasra nyúlik majd, a toronyház bruttó szintterülete 83 ezer négyzetméter lesz, 2500 munkaállomást alakítanak ki benne. Az építkezés jövőre kezdődik el, várhatóan 2020 végére fejeződik be.

A toronyházat a BudaPart projektben kialakuló új városrész szerves elemeként építik fel, a földszinten tágas agórát nyitnak, melybe a nagyközönség is betérhet. Az épület tetején szintén nyilvános tetőteraszt alakítanak ki.

A BudaPart beruházássorozat a következő tíz év alatt összesen 6-7 ütemben valósul meg, összértéke több száz milliárd forint. A nyáron megindult, 26 milliárdos első ütemben 20 ezer négyzetméteres irodaház és két lakóépület jön létre a Market kivitelezésében.

Az irodaházat tervező cég korábban az Apple központján dolgozott

A hatalmas épületet a neves londoni Foster + Partners és magyar partnereik, a Finta Studios építészeti iroda tervezte. A Foster nevéhez kötődik a többek között a londoni Wembley Stadion és a kaliforniai Apple Park megtervezése is. A fővárosban kiemelkedő magasságú MOL-Campus terveit szándékosan egy olyan irodától rendelték meg, amely már dolgozott történelmi városközpontokban ugyanúgy, mint globális vállalatok legfontosabb épületein is.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója elmondta: az építkezés során lesznek olyan kompetenciák, amelyeket külföldről fognak behozni, mivel 120 méteres székházhoz hasonló fölfele építkezés hazánkban nem gyakori. A vezérigazgató szerunt ez versenyt fog támasztani és a hazai mérnököknek képzési lehetőséget fog nyújtani.

 

A MOL regionális vezetői szerepéhez méltó központot építenek

Hernádi Zsolt kifejtette: a vállalat munkatársai jelenleg 5 kerület 11 épületében dolgoznak jelenleg a fővárosban, az új székház jelentős megtakarítást jelent. A torony egyben szimbólum is, regionális szinten iránymutató designt akartak létrehozni. Olyan környezetet kívánnak teremteni munkatársaiknak, mint amit például a Google képvisel - derült ki szavaiból.

A folyó mentén épülő komplexum alapozásához 3 szint mélyre kell ásni, az így keletkező teret kihasználják egy több mint 800 férőhelyes mélygarázs kialakítására. Forrás: magyarépítők.hu

.