Hirdetés

700 szakmából választhatnak a pályaválasztók

700 szakmából választhatnak a pályaválasztók

2017.10.10. 13:55

Rengeteg a hiányszakma ma Magyarországon.

Hirdetés

Mintegy 700 szakmából választhatnak a 7-8. osztályosok és szakmát tanulni kívánók.

Mintegy 700, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmából választhatnak az iskola- és pályaválasztás előtt állók.

Aki szakmával rendelkezik, az előnyt élvez a munkaerőpiacon - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A választáshoz nyújt segítséget a SzakMázz! budapest pályaválasztási kiállítás.
Különböző szintű szakmai képzések vannak, a kétkezi szakmák 3 évesek, az 5 éves technikusi képzések pedig érettségire épülnek.

A kormány ösztöndíjrendszerrel segíti a szakképzésben tanulókat, a támogatás havi 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet tanulási eredménytől és iskolatípustól függően.

A közép-magyarországi régióban hiányszakma például az asztalos, a hegesztő, a női és férfi szabó, a pék, a villanyszerelő, a kertész, de hiány van gyakorló ápolókból, magasépítő technikusból is.

 A kiállítást az idén hatodik alkalommal rendezi meg általános iskolások, elsősorban 7-8. osztályosok és szakmát tanulni kívánók részére.

 A kiállításon az érdeklődők a fővárosi szakképzési centrumok és a nem állami fenntartású intézmények képzéseivel, közel száz szakmával ismerkedhetnek meg, látványos szakmabemutatókkal várják az érdeklődőket. A résztvevők ezen felül a munkaerőpiaci helyzetről és a hiányszakmákról is tájékozódhatnak.

 Az ingyenes rendezvény kedden és szerdán 9 és 16 óra között várja az érdeklődőket. Bővebb információ a www.facebook.com/szakmazz oldalon érhető el.

 

 

.