Hirdetés

Kreatív szolgáltatóink - Ha használja, fizet, ha nem, akkor is

Kreatív szolgáltatóink - Ha használja, fizet, ha nem, akkor is

2017.10.09. 09:00

A szolgáltatók és a biztosítók nagyon kreatívak tudnak lenni, ha a felszámolandó költségekről van szó.

Hirdetés

Az ember azt gondolja, hogy általában, ha igénybe vesz egy szolgáltatást, vagy díjat fizet valamiért, annak mindig van logikus magyarázata és oka. Nagyon nehéz azonban megérteni, ha egy szolgáltató valaminek a nem használatáért számít fel díjat. Pedig van ilyen is.

A guruló költség

Ha egy baleset során megsérül az autónk, a biztosító terhére bérautó szolgáltatást vehetünk igénybe, amennyiben vétlenek vagyunk az ügyben. Az elszámoláskor azonban kiderül majd, hogy a biztosító nem hajlandó a teljes költséget téríteni, ahogy vártuk, mert levon egy úgynevezett guruló költséget. Persze kérhetünk magyarázatot, mi például megtettük, és ezt kaptuk:
 

A guruló költség ...azon összeget tartalmazza, amelyet a gépkocsi tulajdonosa megtakarít azzal, hogy nem saját tulajdonú gépjárművet üzemeltet.
 Tehát egy elméleti érték ami magába foglalja egyebek között azt, hogy a saját tulajdonú gépkocsi nem kopik, nem merülnek fel a bérleti idő alatt karbantartási és egyéb költségek.

Ezen a jogcímen példánkban az autóbérlet 15%-át vonta le a biztosító, vagyis az került pénzbe, hogy az autót a szerelés időtartama alatt nem használtuk.

A nem teljesítési díj

Persze nem csak a biztosítók kreatívak. Mobilszámlákat vizsgálva egy egészen furcsa tételre akadhatunk: "...cs. nem teljesítésének a díja".

Vizsgált példánkban ezen a jogcímen havonta ezer forintot számláz a szolgáltató a fogyasztónak, mert nem telefonált eleget. Ügyes.

A kényelmi díj

Autópálya-matricát vesz online? Akkor ön felettébb kényelmes ember és ez bizony pénzébe kerül. Elektronikus autópálya-matrica vásárláskor ugyanis külön soron tüntetik fel a kényelmi díjat a számlán. Mintegy 190 forintba fáj a kényelem egy tíz napos matricánál. 

Egyszer évekkel ezelőtt egy baráti beszélgetés során azon viccelődtünk, hogy a sok napelemes ház miatt egyszer még bevezetik nálunk a gáznemhasználati adót. Akkor még nevettünk...

.