Vasárnap este már egy órával korábban sötétedik

2017.10.27. 17:55

Visszaáll a normál (téli) időszámítás. Hamarosan egy órával többet aludhatunk.

Visszaáll a normál (téli)időszámítás, így október 29-én vasárnap hajnali 3 órakor kell az órákat visszaállítani 2 órára.

Szerencsére az iskolások többségének épp őszi szünete lesz, így csak a hétfőn munkába igyekvőket zavarhatja meg az óraátállítás.

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap.

Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

A mesterséges világítás helyettesítésére (és ezzel az üzemanyag háborús célokra való megtakarítására) elsőként Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be a két birodalomban. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok (az USA hivatalosan csak 1918-ban vezette be) és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháborúkitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be.

Magyarországon 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Érdekességek az óraátállítással kapcsolatban:

  • Az USA területén 1945 és 1966 között széles körű káoszt okozott a nyári időszámítás alkalmazása a vonatok, a távolsági buszok és a műsorszórás területén, mert az egyes államok szabadon választhattak, hogy alkalmazzák-e vagy nem a nyári időszámítást, és ha igen, milyen dátumtól kezdve. Az amerikai kongresszus 1966-ban vetett véget a zűrzavarnak.
  • 2011-ben Oroszország megszüntette az óraátállítást. Az új moszkvai idő az addigi nyári idő (UTC+3) lett. 
  • Fehéroroszország ugyanígy járt el, Ukrajna parlamentje végül elutasította az óraátállítás eltörlését. 2014-ben Oroszország a rossz tapasztalatok miatt visszatért az állandó téli időszámításhoz (óraátállítás továbbra sincs).
  • Törökország 2016 őszétől kezdve nem alkalmazza a téli időszámítást, így nem kell többé átállítani az órákat.

Az óraátállítást követő 10 napban legyünk különösen óvatosak és körültekintőek a közlekedésben, és a balesetveszélyes otthoni elfoglaltságokat is kerüljük 

Egy óra eltolódás is képes megzavarni a bioritmust. Főleg a kisgyerekek és a 65 év felettiek esetében. Pár nappal az óraállítás előtt már hasznos, ha az új idő szerint fekszünk le.
Önt mennyire zavarja meg a téli-nyári óraátállítást? Szavazzon!

 

 

.