Hirdetés

Új munkahelyek jönnek létre Szentgotthárdon
Google Maps

Új munkahelyek jönnek létre Szentgotthárdon

MTI

2017.11.15. 17:40

Az Ames bővíti szentgotthárdi gyártókapacitását.

Hirdetés

Az autóipari alkatrészeket gyártó Ames Hungaria Kft. 3,5 milliárd forintos beruházással bővíti szentgotthárdi gyártó üzemének kapacitását, ezzel 75 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéshez a magyar kormány 349 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.    

Hangsúlyozta: az Ames magyarországi beruházása világosan mutatja, hogy a külföldi befektetők érdeklődése és bizalma töretlen a magyar befektetési környezet iránt.

A befektetőkért folyó harcban Magyarország mellett szól, hogy az Európai Unió országai között itt a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó és a társasági adó - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a spanyol Ames vállalat az acél és fémgyártás területén Spanyolország legnagyobb vállalata, az Európai Unióban a negyedik a porkohászat területén. A vállalat  négy országban - Spanyolországban, Magyarországon, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban - rendelkezik termelői kapacitással. 

A bővítés után a szentgotthárdi gyár lesz az Ames legnagyobb termelő egysége. A vállalat nagy autóipari vállalatok beszállítója, ezért az itt gyártott fém és acélipari termékek iránt jelentős piaci érdeklődés lesz - tett hozzá.

Szijjártó Péter ismertette, a szentgotthárdi gyár termékeinek mintegy 90 százaléka exportra kerül, így az Ames vállalat hozzájárul a magyar export sikereihez is. A miniszter  szerint reális, hogy a magyar kivitel az idén az év végére elérje a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd eurós rekord után.

A külgazdasági miniszter megismételte, hogy az autóipar adja a magyar gazdaság gerincét. Tavaly a magyar autóipar minden idők legmagasabb termelési értékét érte el 7900 milliárd forinttal. Az idén az első kilenc hónapban további 1 százalékos bővülést könyvelt el az ágazat, és további növekedést vetít előre, hogy a foglalkoztatottak száma az autóiparban 11 százalékkal emelkedett az elmúlt negyedévben, így Magyarországon összességében 168 ezer ember dolgozik az ágazatban.

A magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Spanyolország Magyarország 13. legjelentősebb kereskedelmi partnere és 18. helyen áll a befektetők között. A Magyarországon lévő mintegy 300 spanyol vállalat 4000 embernek ad munkát - mondta a külgazdasági miniszter.    

Cesar Molins, az Ames Hungaria Kft. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy lehetőséget látnak piacuk növekedésére, ezért bővítik a szentgotthárdi gyárukat, és hozzák létre a legnagyobb termelő egységüket.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármester elmondta, hogy a város továbbra is vonzó az iparfejlesztés számára a kedvező földrajzi elhelyezkedés és a megfelelő szakképzett munkaerő miatt.  

Az Ames cég közölte: a magyarországi üzemüket 2014 nyarán nyitották meg Szentgotthárdon, ahol mechanikus megmunkálást végeznek a Spanyolországból érkező félkész termékeken, az új gyáregységükbe teljes porkohászati folyamatot, modern technológiát telepítnek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2016-os üzleti évben az Ames Hungaria Kft.-nek több mint 363,5 millió forint volt a nettó árbevétele, ez több mint 170,7 millió forinttal haladta meg a cég előző évi árbevételét. Az Ames Hungaria Kft. a tavalyi üzleti évet 12,8 millió forint veszteséggel zárta, szemben az előző évvel, amikor 51,04 millió forint nyereségre tett szert. Az átlagos foglalkoztatotti létszám tavaly 31 volt.

.