Hirdetés

1 420 000 000 forint - ennyiből újítják fel a Szombathelyi Képtár épületét

1 420 000 000 forint - ennyiből újítják fel a Szombathelyi Képtár épületét

2017.12.06. 17:57

2020 március végéig újul meg a Szombathelyi Képtár épülete.

Hirdetés

Több mint 1,4 milliárd forint pályázati támogatásból újulhat meg a Szombathelyi Képtár épülete 2020 március végéig.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere elmondta: az épület 30 éve épült, az akkori előírásoknak megfelelő technológiával, napjainkra azonban már erősen felújításra szorul.
    

A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg. 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett, 2012-től pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik.

A Képtár országos gyűjtőkörű múzeum, amely évente 15-20 időszaki kiállítást rendez, ebben a minőségében a "Kunsthalle" intézménytípushoz sorolható.

Az épület 2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, amely három, egyenként cca. 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb kiállítóterek is, galériák, amelyek kamara jellegű kiállításoknak adhatnak helyet.

Jól felszerelt festményrestaurátor műhely, 10.000 kötetes szakkönyvtár és adattár tartozik még az intézményhez, ezen kívül itt található még konferencia- és vetítőterem és gyermekfoglalkoztató.  www.szombathely.hu

A polgármester szavai szerint felújítják az épület homlokzatát, épületgépészetét, elektromos rendszerét, de teljesen megújulnak a belső terek, sőt az épület előtti park és zöldterület is.
A tényleges építési munkálatok pedig valamikor jövőre indulhatnak. A terveik szerint a munkálatokat megpróbálják úgy időzíteni, hogy minél rövidebb időre kelljen a képtárat bezárni.
    
Puskás Tivadar szólt arról is, hogy a Modern Városok Program keretében 300 millió forint áll majd rendelkezésükre a volt Éva-malom átépítésére, ahol a Schrammel-gyűjteményt helyezik el és mutatják be állandó kiállítás formájában.
A polgármester szavai szerint azzal, hogy az Iseumot már korábban felújították, most pedig megújul a képtár és új kulturális funkciót kap az Éva-malom épülete, létrejön Szombathelyen az a jelentős turisztikai vonzerővel bíró "múzeumi negyed" amely a városfejlesztési tervekben szerepelt.
 

.