Hirdetés

Tíz tipp, hogy mire figyeljünk a karácsonyi vásárlásoknál

Tíz tipp, hogy mire figyeljünk a karácsonyi vásárlásoknál

2017.12.20. 17:50

Tabletek, okostelefonok és egyebek. A nulla forintos készüléknek is ára van. A jótállás csak külön díjért, extraszolgáltatás? Nem árt tisztában lenni a jogainkkal.

Hirdetés

A műszaki cikkek, tv-készülékek, tabletek, okostelefonok, laptopok, játékkonzolok népszerű karácsonyi ajándékok. Legyünk észnél vásárláskor, ezeket a szempontokat érdemes átgondolni mielőtt belevágunk.

  • A szerződési feltételek: A hírközlési termékek értékesítése mögött többnyire előfizetés, szolgáltató is áll, ezért figyelni kell a szerződés feltételeire.
  • A jótállás:  A vásárlási bizonylatokat minden esetben meg kell őrizni az utólagos jogérvényesítéshez, a vásárlás tényét, helyét, időpontját a nyugta, számla, illetve a jótállási jegy segítésével lehet igazolni. 10 ezer forint bruttó vételár alatt a nyugta igazolja a vásárlást. A tartós fogyasztási cikkekre, mint a tévék, laptopok, mobiltelefonok stb. felár nélkül, kötelezően egyéves jótállás vonatkozik.
  • Okostelefon vásárlás: Érdemes felmérni a megajándékozott telefonálási és mobilinternetezési szokásait, hogy megfelelő csomag társuljon a megvásárolt készülékhez. Például okostelefon esetén célszerű a készüléket megvenni a csomag előfizetését pedig a megajándékozottra bízni, a mobilnet-előfizetéssel járó eszközök esetén tájékozódni kell, a készülék használatának helyszínén van-e mobilnet-lefedettség.
  • A nulla forintért kínált készüléknek is van ára, a gyakorlat az mutatja, hogy a részletfizetés idejére hűségidőt is kell vállalni, a hűségszerződésnél pedig végig kell gondolni, ez idő alatt a feltételek teljesíthetők-e, a hűségszerződés felmondása költséges lehet. Az ajándékba vásárolt okostv-készülékeknél ellenőrizni kell, hogy a tervezett használat helyén van-e megfelelő sebességű internetkapcsolat.
  • Ajándék csere: Egyes boltok az ünnepekre való tekintettel azzal biztatják a vásárlót, hogy az ajándékot akkor is kicserélik, amennyiben az nem nyeri el később a megajándékozott tetszését. 
    Ezt a kereskedői ígéretet érdemes ráíratni a kapott nyugtára.
  • Szűrőprogram: A kiskorú gyereknek szánt eszközöknél érdemes a gyermekvédelmi szűrőprogramokat telepíteni, illetve pin-kóddal letiltani a nem nekik szánt csatornákat, a sokkoló számlák elkerülése érdekében körültekintően célszerű megválasztani a kommunikációs termékhez kapcsolódó előfizetést.
  • Kötelező jótállás: Az okos telefonokra, tabletekre, laptopokra, televíziókra is 10 ezer forint bruttó vételár felett 1 év kötelező jótállás vonatkozik, ez idő alatt hiba esetén a készülék javítása, cseréje kérhető, amennyiben erre nincs lehetőség, a fogyasztó elállhat a vásárlástól. Karácsonyi akciós áru vásárlásánál is teljesek a jótállási jogok.
  • Hibás készülék csere 3 munkanapon belül: A vásárlás követő  három napban mindenképpen érdemes meggyőződni a termék működéséről, hiszen jótállási kötelezettség alá eső áruk esetében három munkanap áll rendelkezésre az azonnali cserére működésképtelenség esetén.
  • Fogyasztói kifogás: A fogyasztói kifogást mindig a vásárlás helyén kell intézni, a kereskedő erről jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelynek másodpéldányát a fogyasztónak meg kell kapnia.
  • Internetes vásárlás: Internetes vásárlás esetén kizárólag megbízható webáruházból célszerű vásárolni. Óvakodjuk az olyan oldalakról, ahol az üzemeltető nem beazonosíthat. Érdemes lementeni a weboldalról a vásárláskor érvényes árat és ajánlatot is. Az interneten rendelt termékek vásárlásától a fogyasztó a kiszállítástól számított tizennégy napon belül indokolás nélkül elállhat.
     Az árucikket ekkor a fogyasztónak saját költségén kell visszajuttatnia a vállalkozásnak, amely köteles visszautalni a kifizetett vételárat.
.