Hirdetés

Ajándék családon belül: már az ilyen értékű ajándék is illetékköteles

Ajándék családon belül: már az ilyen értékű ajándék is illetékköteles

2017.12.16. 10:30

Az ajándékot vissza is lehet követelni.

Hirdetés

Az egy főre jutó, 150 ezer forintot meghaladó értékű ajándék már illetékköteles - mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatornán szombaton.

 

Ajándékozással történt vagyonszerzés esetén az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Itv.) meghatározott módon ajándékozási illetéket kell fizetni.
Az ajándékozási illeték tárgya:

  • ingatlan ajándékozása,
  • ingó ajándékozása,
  • vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának
  • ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő

lemondás (ideértve a követelés elengedését is).
Az előbbiekben felsorolt ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. Forrás: Az ajándékozási illeték 2017. I. Általános szabályok;  nav.gov.hu

A közjegyző szerint nincs lehetőség ajándékozni, ha az egy kiskorú vagyonának a terhére történne. Példaként azt hozta, ha egy kiskorú gyermek örököl például egy ingatlant, akkor azt nem ajándékozhatja oda a saját szüleinek.

Ajándékot visszakövetelni csak akkor lehet, ha az ajándékozó létfenntartása veszélybe kerül, és csak abban az esetben, ha ez nem veszélyezteti a megajándékozott létfenntartását - tette hozzá.

A visszakövetelésnek helye van akkor is, ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozóval, vagy annak családtagjaival szemben - mondta.

 

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

38._Az_ajandekozasi_illetek_20170703 (1).pdf

(application/pdf)

356.05 kb

.