Húszmillió forintos büntetést kapott az Oberbank

2018.01.17. 07:27

Megsértette az előírásokat az Oberbank magyarországi fióktelepe.

A határidőket és több jogszabályt sem tartott be az Oberbank fióktelepe – derítette ki az MNB vizsgálata.

Az MNB kötelezte az Oberbank fióktelepét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki az ügyfelekkel szembeni pénzkövetelések végrehajtásához kötődő átutalási végzések, hatósági átutalások kezelésére. A sorba állításra és végrehajtói követelések elsődleges teljesítésére vonatkozó szabályok, a végrehajtói adatszolgáltatások teljesítése és a végrehajtás alól kivont számlák elkülönítése kapcsán találtak hibákat.

A jegybank a feltárt jogsértések miatt 20 millió forintos bírságot szabott ki a fióktelepre.

A vizsgálat megállapította, hogy az Oberbank fióktelepe a hatósági átutalásokban, és a végrehajtó felé történő kifizetés előtt több esetben levonta saját banki költségeit, jutalékait, noha az érintett számlákon lévő összegekből a végrehajtáson kívüli egyéb követeléseket nem lehetett volna a végrehajtói követelés kiegyenlítése előtt kielégíteni.

Az Oberbank fióktelepe nem minden esetben teljesítette határidőben a végrehajtó által kért adatszolgáltatásokat, és nem a jogszabálynak megfelelően tartott vissza, majd állított sorba egyes, a hatósági átutalások alapján zárolandó összegeket.

A fióktelep emellett olyan általa elkülönítettként nyilvántartott számlát is kivont az átutalási végzésben foglaltak teljesítése alól, amelyet valójában pénzforgalmi számlaként működtetett, így nem lehetett volna kivonni a végrehajtási eljárás alól.

A feltártak kapcsán az MNB jelenleg is vizsgálatot folytat az ügy esetleges további lehetséges érintettjeinél. Forrás: mnb.hu

.