Hirdetés

Eddig használható a régi ezer forintos bankjegy

2018.05.03. 23:52

Ezt követően, már csak új 1000 forintossal fizethet a boltokban.

Hirdetés

Az ezer forintos bankjegyeknek már több mint a fele újakra cserélődött március 1. óta, mióta az új bankjegyek forgalomba kerültek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön.

    Az MNB rámutatott: a forgalomban levő régi ezer forintos bankjegyeket

október 31-ig lehet a készpénzforgalomban használni,

ezt követően a jegybank bevonja azokat.

   A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően nem veszítik el értéküket, minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, 2038. október végéig díjmentesen átválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre - olvasható a közleményben.
 

   Az MNB felhívta a parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata üzemeltetők figyelmét, hogy akik eddig még nem tették meg, azok mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új ezer forintosok elfogadására.


    Az MNB 2014-ben kezdte meg a forint bankjegyek megújítását, hogy a régi címleteket egységes, korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkező, a bankjegyvizsgáló gépek által is könnyebben kezelhető bankjegyekre cserélje.

Az elmúlt években bevonták a régi húszezer, ötezer és kétezer forintos bankjegyeket, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni.