Hirdetés

A szoftverek 36 százalékát jogosulatlanul telepítették Magyarországon

A szoftverek 36 százalékát jogosulatlanul telepítették Magyarországon

MTI

2018.07.10. 13:07

A licenc nélküli szoftverek használata kockázatos és egyre költségesebb.

Hirdetés

Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 36 százalékot, az arány 2 százalékkal csökkent az előző évhez képest - közölte a Microsoft Magyarország Kft. a BSA globális szoftveripari érdekképviseleti szervezet felmérése alapján.

    A tájékoztatás szerint a licenc nélküli szoftverek használatának gyakorisága enyhén csökken, de még mindig széles körben elterjedt.
 
   A világon a személyi számítógépeken telepített szoftverek 37 százaléka licenc nélküli, ami szintén 2 százalékkal kisebb a 2016-os adatokhoz képest - közölte a Microsoft Magyarország Kft.
  
  A közleményben a társaság arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarországi vállalatoknak érdemes felmérniük a telepített szoftverállományukat üzleti eredményeik javítása, a kibertámadások kockázatának csökkentése érdekében.
 
   A Microsoft szerint a licenc nélküli szoftverek használata egyre kockázatosabb és költségesebb: a nem jogtiszta szoftverek használata miatt megjelenő kártékony programok évente közel 359 milliárd dolláros kárt okoznak.

    A vállalatok jelentős lépéseket tehetnek a szoftvergazdálkodás fejlesztése érdekében, több tanulmány is kimutatta, hogy 30 százalékkal is csökkenthetik éves szoftverköltségeiket, ha megbízható szoftvergazdálkodási és licencoptimalizálási programot vezetnek be .

.