Hirdetés

Drágulnak a horvát autópályadíjak a 2018-as nyári szezonban

Drágulnak a horvát autópályadíjak a 2018-as nyári szezonban

Szezonális autópályadíj Horvátországban

2018.06.11. 12:07

Június 15-től szezonális árat kell fizetni Horvátországban az autópályák használatáért.

Hirdetés

Az idén nyáron is drágulnak a horvát autópályadíjak: június 15-től szeptember 14-ig tíz százalékkal drágább, szezonális árat kell fizetni az autópályák használatáért - közölte a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC).

A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja 200 kunára (8690 forint) emelkedik.
A Zágráb-Rijeka útszakaszon 77 kunát (3345 forint) kell fizetni.
A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán 47 kuna (2042 forint) a jegy ára. 


Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 135 kunát (5865 forint) fog fizetni.

Az autópályadíjak euróban is fizethetők, a visszajáró összeget azonban horvát kunában fizetik ki. 
 

Kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, ennek használata 21,7 százalékos engedményre jogosít. 

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, minimálisan 100 kunával, és az összeg akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás a fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni.

A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken. 

A szezonális díjak modelljét tavaly vezette be Horvátország a nyári, három hónapos időszakra, amikor megnő a forgalom az autópályákon az idegenforgalmi idény miatt. 

 Az intézkedés a horvát kormány tavaly elfogadott, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetének része. A HAC egész éves bevétele 40 százalékára tesz szert a nyári hónapokban, a forgalom egyes útszakaszon ilyenkor a háromszorosára növekszik az év többi időszakához viszonyítva.

A szezonban az IA, I és II járművekre vonatkozó autópályadíjak egységára 10 százalékkal nő. 

 IA = Motorkerékpárok, triciklik és négykerekű motorok

és

Két tengelyes gépjárművek, magassága 1,90 m

II = a) Két tengelyes, 1,90 m feletti magasságú, legfeljebb 3,500 kg megengedett legnagyobb tömegű gépjárművek

és
b) két hengeres, 1,90 m-nél kisebb magasságú gépjárművek, amelyek pótkocsit húznak, tekintet nélkül a tengelyek számára és a jármű magasságára

.