Megszüntették a kötelező pénztárgép használatot Ukrajnában

Pénztárgép

2018.06.13. 16:13

Nem lesz kötelező a vállalkozóknak pénztárgépet használniuk elszámolásaikhoz

Az ukrán kormány  úgy döntött, hogy mostantól nem lesz kötelező a vállalkozóknak pénztárgépet használniuk elszámolásaikhoz, a számlákat regisztrálhatják mobiltelefonon, táblagépen vagy más elektronikus eszközön is.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a kabinet ülésén rámutatott arra, hogy Ukrajnában a pénztárgépek eladása igazi "monopoltörténet" volt: a cégeknek húszezer hrivnyáért, azaz több mint 209 ezer forintért kellett megvenniük az eszközt, amelynek használatáért havi 200 hrivnyát (2092 forintot) is fizetniük kellett.
    "Pont az ilyen dolgokért nem tisztelik az államot" - jegyezte meg a kormányfő. 

    Hrojszman kiemelte, hogy a kötelező pénztárgéphasználat megszüntetésével Ukrajnában a vállalatok összesen kétmilliárd hrivnyát, vagyis csaknem 21 milliárd forintot takarítanak meg. 
    A gazdaságfejlesztési minisztérium előző nap közzétett adata szerint Ukrajnában jelenleg 107,6 ezer vállalkozó 280,5 ezer pénztárgépet használ a számlák regisztrálására.
    Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy 2017 végén az ukrán kormány megemelte a korábbi 200 ezer hrivnyáról (körülbelül 2 millió forint) 500 ezer hrivnyára (5,2 millió forint) azt az éves bevételt, amely fölött kötelező a pénztárgép használata a kereskedelmi és a szolgáltató vállalatoknak. Tavaly májusban viszont kiterjesztették ezt a kötelezettséget valamennyi, háztartási gép, komputer, okostelefon és más elektronikai cikk árusításával foglalkozó kereskedőre, tekintet nélkül az éves bevételükre.

.