Hirdetés

Ennyibe kerül most egy albérlet Budapesten és vidéken

Ennyibe kerül most egy albérlet Budapesten és vidéken

Budapesti albérlet árak

2018.07.30. 10:07

Ennyivel emelkedtek a lakásbérleti díjak Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.

Hirdetés

Budapesten több mint 8300 kiadó lakóingatlan közül válogathatnak a fiatalok, a július második felében felkínált albérletek száma 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. 

 A kínálatbővülés ellenére Budapest egyes kerületeiben az albérletárak mégis néhány százalékkal emelkedtek. A fővárosban a bérleti díjak átlagosan 150 ezer forint körül mozognak, az ár azonban nagyban függ az alapterülettől, valamint, hogy melyik kerületben található az adott lakás.

Budapesten a 120 négyzetméternél kisebb panellakásoknál az átlagos bérleti díjak 130 ezer forint, a téglaépítésű lakásoknál pedig átlagosan 150 ezer forint körül mozognak.

A főváros legdrágább kerülete az V., ahol a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások átlagos bérleti díja 248 ezer forint, a legolcsóbb kerület pedig a XXIII. és a XVII., ezekben a városrészekben 105 ezer, illetve 110 ezer forint az átlagár.

Pécsen, Debrecenben és Szegeden a kisebb lakások bérleti díja 74-85 ezer forint, míg a nagyobbakért 100-106 ezer forintot is elkérnek.

 Az egyetemvárosok közül Győrben 109 ezer forintos, Kecskeméten 106 ezer forintos, Debrecenben pedig 100 ezer forintos átlagos albérletárakkal számolhatnak a kiadó lakást kereső fiatalok.

A kínálat bővülése annak is köszönhető, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt a befektetők az elmúlt években kiadás céljából vásároltak ingatlanokat, ezeket pedig jellemzően a nyári albérletszezon indulásánál, a felvételi ponthatárok ismertetése idején hirdetik meg.

A kollégiumi lakhatás jóval kedvezőbb, hiszen ez havonta átlagosan 15-16 ezer forintból megoldható. 2016 végén országszerte, állami fenntartásban körülbelül 45 ezer kollégiumi férőhely állt a felsőoktatásban résztvevők rendelkezésére.

.