775 millió euró pénzbüntetést kapott az ING

MTI

2018.09.04. 16:07

Mintegy 775 millió euró (254 milliárd forint) pénzbírságot kellett megfizetnie az ING-nek Hollandiában.

Mintegy 775 millió euró (254 milliárd forint) pénzbírságot kellett megfizetnie az ING-nek Hollandiában, amiért a bank éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak - közölte kedden a helyi ügyészség.

A tájékoztatás szerint az ING hosszú időn keresztül nem hajtotta végre megfelelően a pénzmosás és a terrorfinanszírozás elleni szabályokat, nem ellenőrizte kellően alaposan az ügyfeleket és a gyanús tranzakciókat.

"A pénzügyi szolgáltató nem akadályozta meg, hogy ügyfelei hollandiai számláit több százmillió euró tisztára mosására használják fel 2010 és 2016 között" - írták a vádhatóság közleményében. "Az ügyfelek éveken át lényegében zavartalanul használhatták bűnözői tevékenységre ING-bankszámláikat" - emelték ki.

A felek közötti megállapodás értelmében a bírság összege 675 millió euró, erre jön még rá 100 millió a jogtalanul megszerzett pénzek után.
 Ralph Hamers, a bank vezérigazgatója elismerte a vállalat felelősségét és elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

"Kötelességünk biztosítani, hogy működésünk megfeleljen a legmagasabb szintű sztenderdeknek, különösen a pénzügyi rendszerrel való visszaélések terén" - mutatott rá Hamers.

A hírre a vállalat részvényeinek értéke 2,2 százalékot esett az amszterdami tőzsdén.
Az ING-nek több mint 37 millió ügyfele van a világ mintegy negyven országában.

.