Hirdetés

Már nem félnek a hitelektől a magyarok

Már nem félnek a hitelektől a magyarok

2019.05.07. 15:30

Egyre népszerűbben a különböző hitelkonstrukciók, a személyi kölcsönök pedig slágerterméknek számítanak a hitelpiacon.

Hirdetés

A gazdasági világválság és a devizahitelek bedőlése alaposan megtépázta a lakosság hitelfelvételi kedvét, mára azonban helyreállni látszik a rend. Egyre népszerűbben a különböző hitelkonstrukciók, a személyi kölcsönök pedig slágerterméknek számítanak a hitelpiacon.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a személyi kölcsönök mostani népszerűsége részben a gazdasági válság által kiváltott sokknak tudható be. Ezek igénylése fedezet nélkül történhet, így nem áll fenn a lakás elvesztésének veszélye, ráadásul a mostani kamatkörnyezet kifejezetten kedvez az ilyen típusú konstrukcióknak, hiszen relatív alacsony sávba kényszeríti a teljes hitelmutatókat.

A bankok és hitelintézetek felismerték, hogy a lakosság ma már más szemmel tekint a személyi kölcsönökre. Egyes ajánlatok akár 5 millió forintnál magasabb összeg felvételét is lehetővé teszik, vagyis személyi kölcsön alatt már nem csupán kisösszegű konstrukciókat értünk. Pozitív elbírálás esetén akár 24 óra alatt kézhez kaphatjuk az igényelt összeget, mindezt jelzálogfedezet nélkül.

A feltételek rendkívül kedvezők, ezért sokakat meggondolatlan hitelfelvételre késztethet. Szerencsére léteznek szabályozások, amelyek egyszerre védik a hitelvelvevő és a hitelintézet érdekeit is; magánszemélyek számára az igazolt jövedelem 50 százaléka terhelhető, ebbe pedig minden törlesztés alatt álló hitel beletartozik. Ennek tudatában érdemes átgondolni, hogy valóban hitelképesek vagyunk-e, illetve milyen mértékű terhet ró ránk egy személyi kölcsön törlesztése.

Az állami és pénzpiaci szabályozások azonban nem képesek helyettesíti a felelősségteljes döntéseket. Természetesen léteznek élethelyzetek, amelyekben a személyi kölcsönök ésszerű megoldást jelentenek. Ha halaszthatatlan felújítási munkálatokra vagy egészségügyi kezelésre van szükségünk, a szükséges összeg biztosításának jó módja lehet a személyi kölcsön. Bizonyos esetben azonban érdemes lemondani a hitelfelvételről…

A törlesztési problémák gyakran a túlköltekezésből erednek. Ne vásároljunk hitelből számunkra megfizethetetlen tárgyakat. Amennyiben egy tárgy túl drága, a kamatokkal és a járulékos költségekkel terhelve még drágább lesz. A luxuskiadásokat soha ne hitelből fedezzük!

Hasonlóképpen érdemes óvakodni az értékvesztő tárgyak hitelből történő vásárlásától is. A vásárlás után a kamattal terhelt tartozásunk magasabb lesz, az így megvásárolt tárgy viszont jelentősen veszít az értékéből. Minél gyorsabb az amortizáció, a tárgy annál kevésbé jelent fedezetet egy esetleges anyagi probléma esetén.

Az élményeinket sem érdemes hitelből fedezni. Egy-egy nyaralás, utazás vagy rendezvény szervezése olyan költséget jelent, ami utólag eladhatatlan. Válasszunk inkább közelebbi úticélt vagy olcsóbb szállást, és fedezzük a költségeinket önerőből.

Óvakodjunk a körtartozástól! Ha egyik tartozásunkat egy másikkal váltjuk ki, jó eséllyel nagyobb összeget kell visszafizetnünk. A halmozott tartozás fizetésképtelenséghez vezethet, ugyanakkor meg kell említeni az adósságrendező hiteleket, amelyek megoldást kínálhatnak a fizetésképtelenség elkerülése érdekében.

Végül pedig tartsuk szem előtt, hogy a különböző hitelintézetek és bankok ajánlatai jelentős mértékben eltérnek, némelyek kedvezőbbek, némelyek kedvezőtlenebbek lehetnek számunkra. A döntésben nagy segítséget jelent az InstaCash személyi kölcsön kalkulátora, ahol az ajánlatok legfontosabb tényezőit hasonlíthatjuk össze.

.