Nem változtattak a jegybanki alapkamaton

2019.05.28. 16:17

Az élénk belső kereslet emeli, míg a romló külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét.

A korábban vártnál tovább maradhatnak fenn a laza monetáris kondíciók az eurózónában - közölte a monetáris tanács a keddi kamatdöntést követően kiadott közleményben.

 A testület indoklása ugyanakkor nem változott érdemben a korábbiakhoz képest, megismételték, hogy a monetáris politikai döntéseiknél óvatos megközelítést alkalmaznak, nagyban támaszkodnak a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére, és az árstabilitás fenntartására fókuszálnak.

Kiemelték, hogy az európai konjunktúrát és az eurózóna inflációját övező lefelé mutató kockázatokkal összhangban az Európai Központi Bank (EKB) első kamatemelésére vonatkozó piaci várakozások még későbbre tolódtak, aminek eredményeként a laza monetáris kondíciók az eurózónában a korábban vártnál tovább maradhatnak fenn.
    

Megjegyezték azt is, a magyarországi infláció alakulását meghatározó tényezőkben kettősség figyelhető meg, a változatlanul élénk belső kereslet emeli, míg a romló külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét. Ennek az árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a tanács a monetáris politika 5-8 negyedéves távlatában értékeli.

A tanács kedden nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.

 

Galéria

.