Hirdetés

Így válasszon kerti medencét

Így válasszon kerti medencét

2019.07.29. 14:00

Még tart a nyár, forró napok várnak ránk. Tanácsok hűsölni vágyóknak.

Hirdetés

A forró nyári napokon a kerti medence felüdülést hoz számunkra. A felállítása egyszerű, de felvetődik a kérdés, melyik típust válasszuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek a különböző változatok…

A kerti medencék sokfélék lehetnek, a legtöbbször mégis két típussal találkozhatunk az áruházak polcain: puhafalú és fémvázas medencékkel. Mindkét típus rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, ezeket érdemes figyelembe venni, mielőtt a vásárlás mellett döntünk!

A puhafalú kerti medencék általában nem rendelkeznek állványszerkezettel. Ez a megoldás roppant egyszerű „szerkezeti kialakítást” tesz lehetővé, de korlátokkal is rendelkezik; a víztömeg nyomása miatt ezek a medencék korlátozott méretben készülnek, az átmérőjük ritkán nagyobb 4 méternél, a mélységük legfeljebb 80-100 centiméter lehet, de lubickolásra tökéletesek – gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A puhafalú medencék nem tartalmaznak merev rögzítőelemeket, nincsenek sarkaik sem, ennek köszönhetően biztonságosan használhatók. Arra azonban kiemelten figyelnünk kell, hogy a kisgyermekek egyedül ne juthassanak a medence közelébe, csakis szülői felügyelet mellett élvezhessék a pancsolást!

A fémvázas medencék rendszerint strapabíróbbak a puhafalú társaiknál, ezáltal több nyáron át számíthatunk rájuk. A felállításukhoz nem kell szakembert hívnunk, de némi barkácstehetség jól jön. Méretükből adódóan gondoskodnunk kell a víztisztításról, ezt a csomaghoz kapott vagy a külön megvásárolt vízforgató eszközökkel biztosíthatjuk.

Akármelyik típus mellett döntünk, néhány általános javaslatot érdemes megfogadnunk. A medencét mindig napos területen helyezzük el, ahol a napsütéses órák száma kellően magas ahhoz, hogy a víztömeg felmelegedhessen. Kerüljük a fák közvetlen környezetét; amellett, hogy árnyékot vetnek a vízre, jelentős mennyiségű szerves hulladékot juttatnak a medencébe.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a medencét sík területen állítsuk fel. Ha a kiszemelt hely buckás vagy gödrös, a medencét inkább néhány méterrel odébb helyezzük el. Ha nem így teszünk, az egyenetlen terhelés szakadást, a fémvázak esetében deformálódást okozhat. Érdemes alátétfóliát használni, ami megvédi a medence talajjal érintkező felületét a különböző sérülésektől.

Fontos tudni, hogy a puhafalú és a fémvázas medencék esetében is fagymentes téli tárolásra van szükség, egyik esetében sincs lehetőség téliesítésre!

Még tart a nyár, forró napok várnak ránk. Élvezzük ki ezt az időszakot, hűsöljünk a saját medencénkben!

.