Hirdetés

Ha kölcsönt venne fel, ezeket tudnia kell

Ha kölcsönt venne fel, ezeket tudnia kell

2019.09.11. 15:00

Minikölcsön kisokos.

Hirdetés

A hazai hitelpiac kiváló formában van, a személyi kölcsönök pedig minden korábbi rekordot megdöntöttek. A pénzügyi és gazdasági környezet rendkívül kedvező, ennek köszönhetően a hitelpiac további növekedése várható. Elemzők szerint jelentős tér van a további növekedésre.

A stabil hitelpiacon mégis jelentős az átrendeződés. Egyre nagyobb személyi kölcsönök aránya, ami kisebb mértékben a lakáshitelek növekedésének lassulását idézi elő.

Ez részben annak tudható be, hogy a lakáshitelek piacán a monetáris politika erősebben érezteti a hatását, a személyi kölcsönök viszont kevésbé érintettek. Mivel a személyi kölcsönök esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, ezért a kisebb összegű ingatlancélú felhasználásuk egyre népszerűbb. Jelenleg a személyi hitelezés teljes állománya hozzávetőlegesen 740 milliárd forintot tesz ki, ami nagyjából 37 százalékos növekedést jelent az előző évhez hasonlítva.

A bankok és hitelintézetek gyakran hívják fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy a kölcsön felvétele minden esetben legyen átgondolt. Nem kivételek ez alól a kisösszegű személyi kölcsönök sem. Ez a hiteltípus kimondottan kedvező feltételekkel rendelkezik, mivel szabadfelhasználású konstrukcióról beszélünk, nincs szükség ingatlanfedezetre, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a THM alacsonyan tartható. Emiatt sokan elcsábulhatnak és felelőt költekezésbe kezdhetnek, épp ezért kifejezetten fontos a pénzügyi tudatosság kisösszegű kölcsönök igénylése során is.

Fontos, hogy alaposan átgondoljuk, mekkora összegre van szükségünk, illetve mekkora törlesztőrészleteket tudunk biztosan fizetni. Az alapos mérlegelés érdekében vegyük számba a rendszeres bevételeinket és kiadásainkat, illetve tartsuk szem előtt, hogy bármikor jelentkezhetnek nem várt kiadások, amelyek veszélyeztethetik a fizetőképességünket, ezért mindig rendelkezzünk némi biztonsági tartalékkal.

A személyi kölcsönök esetén bevett gyakorlat az úgynevezett prolongáció biztosítása. A prolongáció tulajdonképpen a futamidő meghosszabbítása. A Minikölcsön esetében lehetőségünk van a kölcsönünk futamidejének 30 napos meghosszabbítására akár többszöri alkalommal is. Ehhez csupán legkésőbb a futamidő lejártának napjáig el kell utalnunk a hitelintézet számára a prolongációs díjat és az aktuális kamatot.

Érdemes tudni, hogy a személyi kölcsönök esetében is létezik jogszabályi korlátozás, ami a túlzott eladósodástól védi a lakosságot. A jogszabály azonban kifejezetten megengedő, az igazolható jövedelem 50 százalékos terhelését teszi lehetővé. Kisebb jövedelemmel rendelkező családok esetén a törlesztőrészletek fizetése komoly terhet jelent, ezért a hitelintézetek kondícióinak tanulmányozása mellett mindig vizsgáljuk a saját lehetőségeinket is.

A hitelpiac jelentős növekedése a hitelintézetek nagyobb versengését is előidézte. Emiatt ma már rendszeresen találkozhatunk akciós ajánlatokkal, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen ajánlatok esetén is figyelemre és fegyelmezettségre van szükség. Tisztában kell lennünk azzal, hogy az akció tulajdonképpen mire vonatkozik; a látszólag előnyös THM gyakran csak a futamidő első időszakára érvényes, néha pedig egyéb feltételhez kötött, amit kizárólag az apróbetűs részben találunk meg.

.