Megint emelkedett az arany ára

MTI

2019.09.05. 10:02

Az Egyesült Államok és Kína vámháborúja mozgatja az árakat.

Drágult az arany a hét elején, miután az Egyesült Államok és Kína előző nap életbe léptette az egymás termékeire kölcsönösen kivetett új vámtarifákat, de a dollár erősödése visszafogta a nemesfém árának emelkedését. 

Az Egyesült Államok szeptember 1-jétől 15 százalékos pótvámot vet ki évi 112 milliárd dollár értékű kínai importcikkre, lábbeliktől kezdve okosórákon át a síkképernyős televíziókig. Megtorlásul Kína ugyancsak 5 és 10 százalék közötti pótvámot vezetett be az évi 75 milliárd dollár értékű amerikai importárut tartalmazó lista bizonyos tételeire, kezdve a fagyasztott csemege kukoricától a sertésmájon át a kerékpárgumikig.

A kereskedelmi háború kirobbanása óta először az amerikai nyersolajra is pótvámot vezetett be Kína, 5 százalékos mértékűt. Egy sor tanulmány azt mutatja, hogy a magasabb vámok átlagosan egy amerikai háztartás kiadásait évi ezer dollárral növelik. 

Mindazonáltal Donald Trump amerikai elnök jelezte, a két ország kereskedelmi tárgyalói továbbra is arra készülnek, hogy szeptemberben találkoznak.

Az azonnali jegyzésekben kora délután 1525,57 dolláron, 0,4 százalékos pluszban forgott az arany, de pénteken 1517,11 dolláron még egyheti mélyponton is járt az unciánkénti ár. A New York-i árupiacon decemberi szállításra 1534,50 dolláron, 0,3 százalékos nyereségben jegyezték az aranyt hétfő délután.

Georgette Boele, az ABN Amro bank elemzője úgy vélte, hogy alapvetően a dollár erősödése befolyásolta az aranyárakat hétfőn, az új amerikai és kínai vámtarifák bevezetésére nem nagyon reagáltak a jegyzések. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex napi maximumán több mint kétéves csúcsra, 98,1040 pontra emelkedett hétfőn, délután 99,0950 ponton, 0,18 százalékos pluszban állt. 

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a világgazdasági növekedés lassulása miatt erősödő félelmek, valamint a negatív kötvényhozamok és a jegybankok kamatcsökkentéseibe vetett remények egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy az arany unciánkénti ára több mint 100 dollárral emelkedjen augusztusban. 

A legnagyobb amerikai bankcsoport, a JP Morgan Chase arra számít, hogy 2020 végére 1780 dolláron tetőzik az azonnali szállítású arany unciánkénti ára, idén 1418 dollár, jövőre pedig 1724 dollár lesz az átlagár.

.