Nem változtak az inflációs alapmutatók

MTI

2019.09.10. 12:50

Augusztusban 0,2 százalékponttal 3,1 százalékra esett az infláció.

Augusztusban 0,2 százalékponttal 3,1 százalékra esett az infláció, 3,7 százalékon maradt a maginfláció, és az előző havihoz képest nem változtak a jegybank által az infláció mélyén rejlő folyamatok megragadására hivatott inflációs alapmutatók - jelentette be kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció a júliusival megegyező 3,2 százalékon maradt, nem változott a keresletérzékeny termékek 2,9 százalékos és a ritkán változó árú termékek 3,4 százalékos inflációja sem.

Az MNB elemzése szerint a teljes kosárra számított fogyasztói áremelkedés mérséklődését elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének csökkenése okozta. A termékkör éves indexének csökkenését a tavalyi áremelkedéshez kapcsolódó bázishatás okozta. A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt  árai viszont az előző hónaphoz képest enyhén emelkedtek, amihez döntően a friss zöldségek és gyümölcsök járultak hozzá - fűzték hozzá.     

Mérséklődött a költségváltozásokra érzékenyebb  élelmiszer-  és üzemanyagárak hozzájárulása az inflációhoz, míg a keresletérzékeny termékek hozzájárulása nem változott - közölte az MNB.

.