Hirdetés

Új 2 ezer forintos pénzérmét bocsátott ki a jegybank
mnb.hu

Új 2 ezer forintos pénzérmét bocsátott ki a jegybank

MTI

2019.09.07. 07:27

Így néz ki az új 2 ezer forintos.

Hirdetés

Emlékérmét bocsátott ki 2019. szeptember 7-én szombaton Magyar vizsla megnevezéssel a Magyar Nemzeti Bank az Országos Vadásznap alkalmából.

A 2 ezer forint névértékű színesfém Magyar vizsla emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük az ismeretterjesztés, a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sokoldalúságának, kiváló tulajdonságainak reprezentálása - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel.

Az emlékérme előoldalának központi motívuma a rövidszőrű magyar vizsla fejábrázolása, valamint itt találhatóak a kötelező alaki kellékek. Az emlékérme hátlapján vadászjelenet elevenedik meg, a felső félköriratban a kutyafajta elnevezése olvasható.

Az emlékérmét Pogány Gábor Benő Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész tervezte, mesterjegye a víz ábrázolásába rejtve jelenik meg.

Az új 2000 forintos pénzérméről röviden

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: összesen 10 000 veret készül belőlük, fordított proof kivitelben.

.