A cégvezetők jelentős része támogatja a távmunkát

2019.10.25. 07:27

a cégvezetők jelentős része támogatja a távmunkát

A munkavállalók 80 százaléka, a cégvezetők 65 százaléka támogatja az otthoni munkavégzést a Profession.hu felmérése szerint, amelyben több mint ezer munkavállalót és több mint 100 vállalatot kérdeztek meg.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelik: a munkaadók véleményének változása figyelemre méltó, hiszen a 2014-es hasonló témájú kutatásban a cégvezetőknek csak valamivel több mint fele volt pozitív véleménnyel a távmunkáról. A munkáltatói szemlélet alakulását vélhetően befolyásolta, hogy az elmúlt öt évben 27 százalékról, 61 százalékra nőtt azon felsővezetők aránya, akik már dolgoztak távmunkában - jegyzik meg.

A válaszadó cégvezetők az otthonról való munkavégzés előnyei között emelték ki, hogy csökkenek a munkavállalók közlekedési költségei, könnyebbé válik az alkalmazottak számára a munka és a magánélet összehangolása. A távmunkát már alkalmazó vállalatok 42 százaléka szerint az otthoni munkavégzés bevezetése óta javult a vállalat működésének hatékonysága.

A munkaadók képviselői ugyanakkor kritikát is megfogalmaztak: a megkérdezettek több mint 50 százaléka szerint a távmunkánál csökken az alkalmazottak feletti kontroll, ugyanennyien pedig az elszigeteltség negatív hatásaira hívták fel a figyelmet.

A felmérésben megkérdezett munkavállalóknak ugyan csupán 18 százaléka dolgozott már otthonról, ám közülük szinte mindenki (93 százalék) pozitív tapasztalatokról számolt be a Profession.hu tájékoztatása szerint.

.