Már hatodik éve egyre többet és többet költünk

MTI

2019.10.03. 14:05

Vásárol a magyar, ez is hajtja a gazdaságot.

Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom több mint hat éve jelentős mértékben növekszik, miután az embereknek egyre több szabad forrása marad fogyasztásra - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett augusztusi kiskereskedelmi adataira reagálva az M1 aktuális csatornán.

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.  Az év első nyolc hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az értékesítés az előző év azonos időszakit.

Az államtitkár kiemelte, hogy az iparcikkek fogytak a legjobban, a családok jövedelme jelentős mértékben nőtt, a tartós fogyasztási cikkeket vásárolják, és pótolják a korábbi időszakban elhalasztott vásárlást. A lakosság leginkább új termékeket vásárol, a használt cikkeket árusító üzletekben az utóbbi hónapokban csökkent a forgalom.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom növekedésében érződik a rezsicsökkentés hatása, elkölthető pénz marad a családoknál. Folyamatosan nő az átlagbér is Magyarországon a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhetően. Az átlagbér 2010-hez képest mintegy 150 százalékon áll, és mintegy 350 ezer forint.

A jelentős bérnövekedés nemcsak a kiskereskedelmi forgalomban, hanem a megtakarításokban is megmutatkozik - tette hozzá.

Cseresnyés Péter kiemelte: a kereskedelem a nemzetgazdaság jelentős ágazata, a GDP-ben több mint 10 százalékot képvisel. Az ITM-ben új államtitkárság foglalkozik a kereskedelempolitikával, a fogyasztóvédelem és a kereskedelem egy területre került - mondta.

.