Hirdetés

Az európai nők a férfi kollégáikkal összevetve két hónapot ingyen dolgoznak
pixabay

Az európai nők a férfi kollégáikkal összevetve két hónapot ingyen dolgoznak

MTI

2019.11.05. 09:05

A nők átlagosan 16 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál.

Hirdetés

Történt némi javulás az előző évhez képest, de az Európai Unióban a nők átlagosan még mindig 16 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A javulás mértéke mindössze 0,2 százalékpont volt a tájékoztatás szerint.

A brüsszeli testület az egyenlő javadalmazás európai napja alkalmából adta ki a közleményt, amely idén november 4-re esik. Ez minden évben azt a szimbolikus időpontot jelzi, amikortól úgy tekinthető, hogy a nők a férfi kollégáikkal összevetve már nem kapnak fizetést ugyanazért a munkáért.

"Hatvan év telt el azóta, hogy az egyenlő díjazás elvét rögzítették az európai szerződések, de ennek ellenére a nők Európa-szerte még mindig nem tapasztalják meg a jogszabályok érvényesülését a mindennapi életükben. Az európai nők a férfi kollégáikkal összevetve még most is két hónapot ingyen dolgoznak, és a helyzet csak lassan javul" - emelte ki közös nyilatkozatában Frans Timmermans első alelnök, illetve Marianne Thyssen és Vera Jourová uniós biztos.

"Bár az elmúlt öt évben tettünk lépéseket a helyes irányba, többet kell elérnünk és gyorsabban" - mutattak rá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a mandátumának első 100 napjában intézkedéseket kíván előterjeszteni a bérek kötelező átláthatóvá tétele érdekében.

.