Ezek a KHR lista veszélyei - Létezhet kiút?

2019.11.11. 08:00

A KHR, valamint a BAR rövidítés egyazon pénzügyi rendszerre utal.

A KHR, valamint a BAR rövidítés egyazon pénzügyi rendszerre utal, mely Magyarország legnagyobb pénzintézeteinek összefogása révén jött létre, és áll rendelkezésre napjainkban is.

De mi a célja ennek a struktúrának? Miért jött létre, és mik lehetnek a KHR lista legfőbb veszélyei?

Van kiút a mókuskerékből? Vajon tényleg létezhet hitel BAR listásoknak? Lássuk, hogy mi az igazság!

Minden, amit a BAR listáról tudni érdemes

A KHR, avagy Központi Hitelinformációs Rendszer (régebbi nevén: Bankközi Adós és Hitelinformációs Rendszer, mely rövidítve BAR, már leginkább csak a negatív listára használatos a köznyelvi használatban) azon okból kifolyólag jött létre, hogy a különböző pénzügyi intézmények megoszthassák egymással kuncsaftjaik hiteltörténeteit, ezáltal pedig könnyedén megbecsülhessék hitelképességüket.

Nyilvántartásukban szerepel szinte minden hitelezéssel kapcsolatos csalás, törlesztőrészlet mulasztás, vagy egyszerű késedelem.

Célja tehát nem más, mint tiszta, átfogó képet kapni az ügyfelekben rejlő lehetséges kockázati tényezőkről, melyeket beleépíthetnek majd konstrukcióikba egy esetleges hitel kérelem során.

Napjainkra az adatbázis a vállalkozásokra, illetve magánszemélyekre egyaránt kiterjed.

Ez alapvetően egy kölcsönösen nyereséges koncepcióként van elkönyvelve. Hiszen, ahogy a bankok számára lényeges szempont egy hitelbírálat esetén az előző hitelek törlesztési képességének ismerete, úgy a partnerek számára is rendkívül fontos kritérium, hogy hitelüket minél hamarabb, minél kedvezőbb feltételek mellett vehessék igénybe.

Azonban sokan vannak, akik durván megitták a levét a rendszernek. Mivel bárkivel előfordulhat az élete során (kívülálló okok miatt) pár nehezebb év, vagy hónap, amikor a hitelének törlesztése hátrább kerül a fizetési prioritást illetően. Sajnos már egy kisebb botlás is súlyos következményeket vonhat maga után. Többek között például a KHR listán elérhető "negatív" státusz elnyerését.

De mit vonhat maga után ez a besorolás egész pontosan? Azonnal kitérünk rá!

A KHR lista veszélyei: így sorolják be ügyfeleiket a bankok

A Központi Hitelinformációs Rendszeren belül két fő listát, illetve két különböző rangsorolást különböztethetünk meg:

1. Pozitív: pozitív listára azokat a személyeket helyezik, akik eddigi hiteleiket rendben, időre, továbbá fennakadás mentesen kifizették. Ebből adódóan, a lista tagjai a jövőben még több, ráadásul kedvezőbb feltételű kölcsönre számíthatnak. 

2. Negatív: ezen részleg létrejötte miatt tekintenek sokan a KHR-re, mint az adósok fekete listájára. Pedig ez téves megítélés, hisz a negatív lista valójában csak a rendszer másik oldala. Azok a személyek akik a negatív listán említésre kerülnek, a jövőben sokkal kedvezőtlenebb feltételű hitelekre számíthatnak, sőt legrosszabb esetben a bankok teljes mértékben elállhatnak a hitelezés lehetőségétől.

3. Passzív és aktív státusz: A KHR két besorolása körülbelül megegyezik a két lista mintájával, egy fontos kivétellel. A passzív alatt azt értjük, ha jelenleg semmilyen tartozásunk, hitelmulasztásunk nincs a pénzintézetek felé. Az aktív esetében viszont ennek a szöges ellentétét. Azonban a passzív besorolásba csak a negatív listáról lehet átkerülni, az ottani tartozások kiegyenlítését követően.

A hitelképesség vizsgálata során az első lépések közé tartozik a hitelezők részéről a lista lekérése, majd megvizsgálása. Sajnos, "negatív" besorolással nem sok jóra számíthatunk. A legtöbb esetben pedig, szinte biztosra vehető az elutasítás (pár kivételt leszámítva, melyeket cikkünk legvégén ismertetünk).

Ez tehát a KHR lista veszélye!

Hiteltörténetünk, valamint aktuális státuszunk bármikor lekérhető!

De miképp juthatunk hozzá a saját adatainkhoz?

KHR adatainkat bármelyik pénzintézetnél lekérhetjük ("saját hiteljelentésünk" kibocsátását kérelmezve), akár még e-mail címünkre igényelve is. Tehát az, hogy kinél bankolunk, ebben az esetben teljesen lényegtelen, bárhol készségesen segítenek majd nekünk a tudnivalók gyors megszerzésében.

Mit kell ehhez magunkkal vinni?

Magánszemélyeknek: érvényes személyi igazolványt, illetve lakcím kártyát.

Cégeknek: legfeljebb 30 napja kiállított cégkivonatot, és aláírási címpéldányt.

Van kiút, ha már egyszer felkerültünk? Avagy létezik hitel BAR listásoknak?

A kérdésre a válasz: hogy igen, természetesen van! Egyre több kisebb pénzintézet vágott bele új, modern konstrukciók kidolgozásába, így már létezik hitel BAR listásoknak is. Azonban főleg csak személyi kölcsönök formájában.

A KHR negatív listájáról történő lekerülést szintén bármikor ellehet indítani. Ehhez nincs más dolgunk, mint azon hitelt, melyből kifolyólag felkerültünk, kifizetni (esetleg egy adósságrendező személyi kölcsön igénybevételének megpróbálásával). Ezt követően azonnal átkerülünk a passzív besorolásba, de 1 éven keresztül még fent maradnak a negatív listán szereplő adataink. Az 1 év leteltével azonban teljesen törlődik a negatív listás múltunk.

Ön szerepel a BAR listán, de azonnali hitelre van szüksége?

Ezzel kapcsolatban részletesebb információkért csak kérje ki a hitel-center.hu praktikus segítségét, akik a téma egyik legkiválóbb szakértői. Közös erővel, biztosan megoldást találhatnak majd a fennálló probléma orvoslására.

.