Érdemes mérlegelni a tao önkéntes feltöltési lehetőségét

MTI

2019.12.11. 11:04

A magasabb adójóváírás elérése érdekében.

Bár a társasági adózásban eltörölték az adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget, számos társaságnak érdemes lehet mérlegelnie az önkéntes feltöltés lehetőségét - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint a társaságok széles köre számára jelent pénzügyi és adminisztrációs könnyítést, hogy 2019-től a társasági adó (tao), az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója esetében megszűnt az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség.

Azoknak a társaságoknak azonban, melyeknek a nettó árbevétele az előző adóévben elérte a 100 millió forintot, december 20-áig továbbra is ki kell egészíteniük befizetett helyi iparűzési adóelőlegeiket a várható éves adó összegére - figyelmeztet a tanácsadó cég.

A helyi iparűzési adóelőlegek kiegészítése mellett utoljára idén van lehetőség arra, hogy az adóhatóság felé benyújtott nyilatkozatban az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig (azaz naptári éves adózók esetében december 20-áig) a társaságok a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítését válasszák - teszik hozzá.

Ádám Endre, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere szerint az önkéntes feltöltés lehetősége kifejezetten azon adózóknak lehet előnyös, akik élni kívánnak a filmalkotás támogatására és/vagy a látvány-csapatsport támogatására történő adóelőleg felajánlással, ugyanis az évközi adóelőlegek, illetve az adóelőleg-kiegészítés terhére tett felajánlás után magasabb adójóváírás illeti meg a társaságot, mint az év végi adóbevallásban az éves adó terhére tett felajánlás esetében.

Az adójóváírás összege az évközi adóelőleg-felajánlás és az "önkéntes" adóelőleg-kiegészítésre tekintettel tett felajánlás összegének 7,5 százaléka. Az éves adó terhére tett felajánlás esetében csak a felajánlott összeg 2,5 százaléka után jár adójóváírás. Érdemes tehát a magasabb adójóváírás elérése érdekében mérlegelni, hogy a társaság éljen-e az önkéntes feltöltés lehetőségével - mutat rá a szakértő.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az önkéntes alapon történő adóelőleg-kiegészítés esetében körültekintéssel kell eljárni, mert ha az adóévi várható adó összegét - figyelemmel az adóév során megfizetett adóelőleg összegére is - nem fizetik meg legalább 90 százalékos mértékben az esedékességig, a befizetett előleg és az adóévi adó 90 százalékának különbözete után 10 százalékig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

.