Egyre többen fektetnek megint aranyba

MTI

2020.01.08. 17:24

Felment az ára is a befektetési aranynak.

Hirdetés

Csaknem 900 millió forint értékben adott el befektetési aranytömböt a BÁV Zrt. tavaly, ezzel az előző évhez képest 60 százalékkal nőtt a forgalma ebben a piaci szegmensben - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az előző években jellemzően 1200-1300 dollár között mozgott az árfolyam. Tavaly a januári 1280 dolláros unciánkénti ár az év első felében folyamatos növekedésnek indult, augusztusban átlépte az 1500 dolláros lélektani határt, majd az év második felében 1550 dollár felett maradt. Az amerikai-iráni konfliktus hatására a 2020-as év új rekorddal, 1593 dolláros unciánkénti árral indult.

A BÁV újdonságként említi, hogy az aranytömböt a kisbefektetők is megtalálták.

Új tendenciának számít az ajándékozási célú vásárlás is, ami a teljes forgalom mintegy 10 százalékát adta tavaly. A vevők leginkább gyermek születése, keresztelő, érettségi, diploma vagy esküvő alkalmából adtak aranytömböt. Az év első felében a kisebb kiszerelésű tömböket keresték, de az utolsó negyedévre már a 100 grammos tömbök értékesítése volt a jellemző - mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója a közlemény szerint.

A BÁV szakértője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az arany ára 2020-ban átlépi az 1700 dolláros unciánkénti árat.

A szakértő kiemelte azt is: fontos, hogy csak megbízható forgalmazótól, hibátlan és sértetlen csomagolású, tanúsítvánnyal ellátott aranytömböket vásároljanak az érdeklődők, amelyekre maga a cég is visszavásárlási garanciát nyújt.

.