Lazítanának a banki hitelezés szabályain a pénzügyminiszterek

MTI

2020.04.17. 07:00

Alapvető fontosságú, hogy a bankok továbbra is finanszírozzák a háztartásokat és a likviditási nehézséggel küzdő vállalatokat, beleértve a kis- és középvállalkozásokat.

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei továbbra is támogatják a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására hozott banki hitelezési szabályok lazítását - derül ki a miniszterek csütörtöki videótanácskozását követő közös sajtónyilatkozatából.

A pénzügyminiszterek üdvözölték, hogy az Európai Központi Bank már enyhített az általa felügyelt bankok tőkekövetelményein.

"Alapvető fontosságú, hogy a bankok továbbra is finanszírozzák a háztartásokat és a likviditási nehézséggel küzdő vállalatokat, beleértve a kis- és középvállalkozásokat - olvasható a közleményben.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa múlt héten 500 milliárd eurót meghaladó mentőtervről döntött, amely egy 240 milliárd euróig terjedő elővigyázatossági hitelkeretre, egy 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programra, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok likviditástámogatását szolgálja.

.