Megzuhant a kínai gazdaság, csökkentették a kamatot

MTI

2020.04.20. 06:49

Évtizedek óta először zártak visszaeséssel.

A kínai jegybank a várakozásokkal összhangban tovább csökkentette a referencia kamatlábakat hétfőn, hogy a vállalati költségek olcsóbb finanszírozásával támogassa az új koronavírus-járvány által térdre kényszerített gazdaságot, amely - évtizedek óta először - visszaeséssel zárt az első negyedévben.

Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) 20 bázisponttal 3,85 százalékra, az ötévesekét pedig 10 bázisponttal 4,65 százalékra vitte le a jegybank.

A minden hónap 20-án meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Ez a referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára a hitelkamatok meghatározásában.

A kínai jegybank ezzel idén második alkalommal csökkentette a referenciakamatokat, ráadásul szerdán rekordalacsony szintre mérsékelte irányadó kamatát is: a korábbi 3,15 százalékról ugyanis 2,95 százalékra vitte le az egyéves futamidejű MLF kamatát. A lépést követően elemzők számítottak rá, hogy a referencia kamatlábakat tovább csökkentik majd.

A kínai statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint az ország gazdasága 6,8 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a járvány megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozások következtében. A kínai bruttó hazai termék (GDP) első alkalommal zsugorodott azóta, hogy 1992 első negyedévétől elkezdték jelenteni Kínában a hivatalos negyedéves GDP-adatokat.

.