42 százalékot estek a cégalapítások

MTI

2020.05.06. 15:00

A megszűnő vállalkozások száma ugyanakkor mérsékelten nőtt.

Áprilisban 1442 cég alakult meg Magyarországon, ami 42 százalékos visszaesés az előző hónaphoz, és 35 százalékos az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Opten az MTI-vel szerdán.

A visszaesést az Opten a koronavírus-járvány gazdasági hatásának tulajdonítja.

Az elemzés szerint az ország egészében kevesebb céget alapítottak, ami nem feltétlenül a cégalapítási szándék megszűnésére utal, sokan valószínűleg csak kivárnak terveik megvalósításával.

A megszűnő vállalkozások száma ugyanakkor mérsékelten nőtt, áprilisban 2892 céget töröltek, ami márciushoz képest 2,7 százalékos, tavaly áprilishoz képest pedig 11,6 százalékos emelkedés.

Áprilisban 847 végelszámolást indítottak a vállalkozók, ami nem számít kiugrónak, bár évközi értéknek az elemzés szerint viszonylag magas. A kényszertörlések 1804-es száma a 2019-es havi átlagból szintén nem emelkedik ki.

A végrehajtások száma viszont visszaesett, áprilisban mindössze 538 ilyen eljárás indult, ami a korábbi számok egytizede. Az Opten a kormányzati enyhítő intézkedésekkel és az elnézőbb adóhatósági gyakorlattal magyarázza ezt.     

A járvány gazdasági következményei ellen hozott kormányzati intézkedésekkel magyarázzák azt is, hogy az átlagostól elmaradó, mindössze 294 felszámolás indult áprilisban. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a válság elhúzódásával a felszámolások száma is emelkedésnek indulhat.     

A cégalapításokat, a megszüntetéseket és a rendben működő cégeket összesítő fluktuációs index országos értéke 7,96 százalék.  Tolna, Győr-Moson-Sopron, Vas és Csongrád megyékben 5 százalék körüli az értéke, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Nógrád megyében ennek a kétszeresét, a fővárosban pedig a 16 százalékot is meghaladta - olvasható a közleményben.

.