Adóbevallás - Már csak pár napig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

MTI

2020.09.25. 06:36

Nem egészen egy hetük maradt az általános forgalmi adó (áfa) levonására jogosult hazai vállalkozásoknak.

Egy hetük maradt az általános forgalmi adó (áfa) levonására jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket - hívja fel a figyelmet a Mazars nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat csütörtöki közleményében.

A tanácsadó cég tájékoztatása szerint a szeptember 30-i határidőig 32 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2019-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A lista új szereplője Törökország, itt a tavaly május 22-én vagy azután teljesített számlák áfáját lehet visszatéríttetni.

Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást, vagy vásárol termékeket, ahol egyébként adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Ilyenkor a cég jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére.

A külföldi áfa-visszatérítés folyamata az EU-ban letelepedett cégek számára egyablakos rendszerben működik: a kérelmeket a saját nemzeti adóhatóságukhoz kell benyújtaniuk, és onnan továbbítják azt a másik tagállam hivatalához.

A közleményben H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója hangsúlyozta: a szeptember 30-i határidő jogvesztő, ezt követően visszaigénylésre már nincs lehetőség, a papíralapon benyújtott vagy hiányos kérelmeket pedig az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Típushiba például, hogy a kérelmező nem részletezi megfelelően a termékek és szolgáltatások azonosítására szolgáló kódokat.

A kérelemhez minden esetben kötelezően csatolni kell a teljesítést tanúsító számlákat és azok mellékleteit. A kérelem kézhezvételét a magyar adóhatóság rövid időn belül visszaigazolja. Ezután a visszatérítési igényeket továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi adóhatóság dönt a kérelemről - ismertette a Mazars.

.