Elektromos autók gyártásába kezd a Mercedes Kecskeméten

Autóipar

MTI

2020.12.14. 11:59

Tisztán elektromos autók gyártásába kezd a Mercedes Kecskeméten.

Jelentősen, újabb 50 milliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, a fejlesztés keretében a vállalat megkezdi Magyarországon elsőként a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását - jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kecskeméti gyárból a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón.

Az 50 milliárd forint értékű beruházáshoz a magyar kormány 15 milliárd forint támogatást biztosít, a beruházással több mint 4400 munkahely jövője válik "betonbiztossá" - tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta: a világ egyik legnagyobb és legmodernebb autóipari vállalata döntött úgy, hogy óriási jelentőségű high-tech beruházást hoz Magyarországra, most amikor a világ autóipara "nem éppen az új beruházásokról szól". A vállalat ehhez szükséges karosszériaüzemet épít, és megkezdi a kecskeméti gyár technológiai felkészítését a tisztán elektromos autók szériagyártására - ismertette.

A miniszter a beruházást mérföldkőnek nevezte a Mercedes kecskeméti gyára, valamint a magyar gazdaság és autóipar szempontjából egyaránt.
Az ország autóipara Európa és a világ autóiparának zászlóshajója is, a klasszikus autóipari időszakot tekintve most nagy lépést téve afelé, hogy az elektromos autók gyártásában is hasonló pozíciót töltsön be a jövőben - mondta.

Hozzátette: akármilyen irányba megy a világ autóipara, akármilyen ütemben, a kecskeméti gyár és gyártás sorsa biztosított. Mindez tovább erősíti a magyar-német gazdasági együttműködést, a németek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, az összes külföldi beruházás egyötöde Németországból érkezett - sorolta. Fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon működő német cégek 60 százaléka szerint javulni fog jövőre az üzleti helyzete, ami a járványhelyzetben biztató várakozás.

Kitért arra, hogy a világjárvány második hullámában a kormány olyan döntéseket hozott, amelyek megvédik az emberek egészségét és fenntartják a gazdaság működését. A magyar kormány világjárványra adott gazdasági válasza arról szól, hogy megvédje a munkahelyeket. A munkanélküliséggel szembeni harcban azokat a vállalatokat nevezte a kormány szövetségesének, amelyek a nehéz időszakban sem leépítenek, hanem megvédik a munkahelyeket és újakat hoznak létre, beruháznak, fejlesztenek.

Elektromos autók gyártásába kezd a Mercedes Kecskeméten >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.