Már az első héten sokan kérték az önfoglalkoztatók támogatását

MTI

2021.06.16. 14:31

Kimagasló az érdeklődés a 219 ezer forintos egyszeri támogatás iránt.

Kimagasló az érdeklődés a 219 ezer forintos egyszeri támogatás iránt, a meghirdetés óta eltelt egy hétben már több mint másfélmilliárd forint értékben érkeztek be kérelmek - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium szerdai közleményében hozzátette, az újraindulást megkönnyítő lehetőséggel azok a vállalkozók élhetnek, akik alkalmazott híján nem voltak jogosultak a bértámogatásokra.

A koronavírus miatt, az emberi élet és egészség védelme érdekében szükségessé vált veszélyhelyzeti intézkedések különösen nagy terhet róttak a működésük szüneteltetésére kényszerült szektorokra. A vállalkozások nagyobbik hányadának talpon maradását, a munkahelyek megőrzését érdemben segítette az ágazati bértámogatás. Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak híján nem tudtak bértámogatásra pályázni.

A garantált bérminimummal megegyező összeget, azaz 219 ezer forintot kaphatnak a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók. A kormány az egyszeri támogatással mintegy 100-120 ezer érintettnek, mások mellett például fodrászoknak, kozmetikusoknak, idegenvezetőknek, előadóművészeknek és autósiskolai oktatóknak biztosít segítséget az újrainduláshoz.

A szabályozás jelenleg szüneteltetett vállalkozás után is lehetővé teszi a támogatás igénylését. Az egyszeri hozzájárulás nemcsak főállásban folytatott tevékenység után kérhető, így az például a másodállásban vagy nyugdíjasként működtetett vállalkozásoknak is járhat - ismertette az ITM.

Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. A program létjogosultságát igazolja, hogy utóbbi portál elérése a bejelentés óta a tízszeresére ugrott. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A kormány elsősorban a május végén lezárult bértámogatási programokkal védte meg a hazai munkahelyeket. Az ebből a lehetőségből kimaradók vehetik igénybe az egyszeri támogatást, amelyet egy hét alatt már közel hét és félezren kértek. "Június elejétől szélesebb kör számára érhető el a Vállalkozások munkaerő támogatása, amelyben egy álláskereső foglalkoztatását fél éven át összesen akár 600 ezer forinttal ösztönözzük" - idézte a közlemény Bodó Sándort.

"A sikeres kormányzati intézkedéseknek is köszönhető, hogy a foglalkoztatás negyedéves bővülésében Magyarország a negatívba forduló uniós átlagot jelentősen felülmúlva Európa legjobbja lett 2021 elejére" - fogalmazott az államtitkár.

.