Megszűnik a LIBOR, a magyar bankoknak is át kell állnia

MTI

2021.08.05. 13:02

Ehelyett Európa-szerte, így itthon is kockázatmentes alternatív (tranzakció alapú vagy hibrid, részben egyéb árazású) bankközi kamatokat vezetnek be.

A londoni bankközi referencia kamatlábak (LIBOR) jórészének év végi megszűnése előtt a hitelpiaci szereplőknek minél korábban fel kell hagyniuk ezek használatával új szerződéseikben, és alternatív rátákat szükséges alkalmazniuk - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményben.

Kiemelte: az átállás hatásairól a hitel-, pénzkölcsön, pénzügyi lízing vagy pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására jogosult intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek; erről az MNB friss vezetői körlevélben tájékoztatta a piaci szereplőket.

A központi bank elvárja, hogy a piaci szereplők felhívják az ügyfelek figyelmét arra, hogy a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény alapján az idegen pénznemben fennálló tartozásuk forintra átváltását kezdeményezhetik.

A jegybank emlékeztetett az uniós felügyeleti hatóságok, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság idén júniusi közleményére, amely arról rendelkezett: a ma használatos 35 LIBOR kamatláb döntő része 2021. december 31-én, néhány USD LIBOR futamidő pedig 2023. június 30-án megszűnik. Ehelyett Európa-szerte, így itthon is kockázatmentes alternatív (tranzakció alapú vagy hibrid, részben egyéb árazású) bankközi kamatokat vezetnek be.

A jegybank végül jelezte, hogy a felkészülés során felmerülő konkrét kérdésekről továbbra is kész iránymutatást adni.

.