MNB: továbbra is stabil a magyarországi bankrendszer

MTI

2021.10.21. 12:00

Azonban a kockázatok várható növekedésének kezelése kiemelt figyelmet igényel.

A bankrendszer a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk alatt is stabilan és túlzott eladósodásra utaló jelek nélkül töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét, a fizetési moratórium lejárta után azonban a kockázatok várható növekedésének kezelése kiemelt figyelmet igényel - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent friss Makroprudenciális jelentésében.

Szakács János, az MNB főosztályvezetője az elmúlt egy év makroprudenciális intézkedéseit, piaci szereplők alkalmazkodását, a szabályozói lépések szélesebb körű gazdasági hatásait bemutató dokumentumról tartott online sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a makroprudenciális politikai szabályok, előírások keretrendszere hozzájárult ahhoz, hogy a válság a bankrendszert jobb pozícióban érje, mint 2008-2009-ben.

A fizetési moratóriumról szólva azt mondta, hogy becsléseik szerint a teljes vállalati hitelállomány 20 százaléka volt idáig érintett, ez az arány november elejétől, amikortól szűkül azok köre, akik igénybe vehetik ezt a lehetőséget - 4 százalékra csökken. A háztartások esetében 30 százalékról 23 százalékra apad az a hitelállomány, amit továbbra sem kötelező törleszteni.

.